Op een avond vertelde een oude Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon over de strijd die zich binnenin mensen afspeelt.

Hij zei: “Mijn zoon, de strijd gaat tussen twee wolven binnen ieder van ons. De ene heet Kwaad. Het is woede, hebzucht, verdriet, jaloezie, arrogantie, leugen…

De andere heet Goed. Het is vreugde, vrede, liefde, hoop, rust, nederigheid, vriendelijkheid, compassie…

De kleinzoon dacht er even over na en vroeg toen aan zijn grootvader:

“Welke wolf wint?”

De oude Cherokee antwoordde: “Dat is degene die jij voedt.”

🙏🏻

Heb jij ook wel eens van die ‘kwade’ buien waarin je helemaal overgenomen wordt door negatieve gedachten? Misschien over je baan die je geen voldoening meer geeft? Over een onafgemaakt gesprek met je partner. Over jezelf. Dat je te dik bent, te weinig sport of dat je iets verkeerds hebt gezegd?

Wie weet gooi je dan ook nog olie op het vuur door jezelf te verwijten dat je zo negatief bent. Dat je niet geniet van het leven terwijl je zoveel hebt om gelukkig mee te zijn.

Dat is niet jouw schuld. Jij kunt daar niets aan doen.

Het oerinstinct van onze geest is altijd op zoek naar wat niet goed is in ons leven. Dat heeft ons oerinstinct geleerd omdat de mensen die in de oertijd bezig waren met: waar is de tijger, waar vind ik het best eten en waar vind ik het beste dak boven mijn hoofd, hadden meer kans om te overleven dan de mensen al helemaal zen & serene in het zonnetje lagen te dommelen. Want die werden opgegeten door de tijger.

Het heeft dus geen zin om boos op jezelf te worden en jezelf opdrachten te geven als: ‘Houd toch op met dat gemopper. Wees nou eens wat positiever. Geniet nou wat meer van het leven.’

Dat werkt niet. Je kunt niet veranderen op wilskracht. Als dat wel zou kunnen, was je allang verlicht geweest. Want je hebt het vast vaak genoeg geprobeerd.

Maar positiever worden kan wel! Vriendelijk zijn voor jezelf en voor anderen is een vaardigheid van de geest die je kunt trainen. Net zoals je een nieuwe taal kunt leren of een nieuw instrument kunt leren bespelen.

Nu zeg je misschien ‘Dat weet ik wel, dat zegt Wineke wel vaker’, maar doe je er ook iets mee? Iets weten en er niets mee doen is hetzelfde als niet-weten. Ik wil je graag helpen met het doen.

Wij geven regelmatig compassietrainingen.
Hierin leer je hoe je negatieve gedachten en emoties van je kunt laten glijden en hoe je bij je hart kunt komen. Daar zit plenty geluk, liefde en blijheid. Wanneer je daar contact mee weet te maken, weet je KWAAD te sussen en GOED te voeden.

Waarom niet het heft in eigen hand nemen en je eigen geluk creëren, in plaats van te wachten totdat deze crisis voorbij is en de wereld een betere plek wordt. Ik wacht in ieder geval niet meer.