Achtergrond Mindfulness

Er wordt veel geschreven over de positieve effecten van mindfulness, de onderzoeksresultaten zijn indrukwekkend. Je hebt er wellicht van anderen over gehoord, misschien ben je erop gewezen door een specialist.
En nu overweeg je een mindfulnesstraining te gaan volgen. Maar inmiddels is er een zo’n groot aanbod aan mindfulnesstrainingen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet.

Hieronder een korte toelichting over de training waar je zoveel over hoort wat je misschien helpt een keuze te maken.

 

Wineke-jouw-coach

Dé 8-weekse MBSR Mindfulnesstraining

Wanneer gesproken en geschreven wordt over de succesvolle en effectieve mindfulnesstraining dan gaat het om de MBSR training (Mindfulness Based Stress Reduction). Dat is de training zoals die door Jon Kabat-Zinn dertig jaar geleden in de VS is opgezet. In eerste instantie voor mensen met een chronische aandoening waarvan het ziekenhuis zei: “Sorry, je moet hier mee leren leven”. “Maar niemand vertelde ze hòe”, stelde Jon Kabat Zinn. Dat motiveerde hem om een programma op te zetten op basis van zijn eigen ervaringen om hen te leren omgaan met een chronische aandoening en de stress die daarmee samenhangt. Dat prorgramma bleek een groot succes te zijn.

Introductie in Nederland

Het MBSR programma wekte in Engeland de interesse van Segal, Williams en Teasdale die op basis hiervan het programma MBCT ontwikkelde (Mindfulness Based Cognitive Therapy) met als doel om mensen die last hebben gehad van een depressie, te helpen terugval te voorkomen. Ook dat bleek een groot succes te zijn. De terugval verminderde bij bijna de helft van de onderzochte deelnemers.

De Nederlandse vertaling van het boek van Segal, Williams en Teasdal Mindfulness en bevrijding van depressie maakte veel indruk en zorgde voor de introductie van mindfulness in Nederland.

Onderzoek

Veelvuldig wetenschappelijk onderzoek heeft de positieve effecten van MBSR en MBCT aangetoond. Google search zal je veel resultaten laten zien. Samen met positieve persoonlijke ervaringen heeft dit ertoe geleid dat het programma nu wijdverspreid en in vele sectoren van de samenleving wordt aangeboden.

Piekeren is als leven met de handrem aan.

Weef je je parachute als je uit het vliegtuig springt of doe je dat daarvoor?

Mediteren is een daad van liefde voor jezelf.

Jon Kabat-Zinn

Meer over Jon Kabat-Zinn

  • Hier naar een 5 min. filmpje waarin Jon Kabat-Zinn heel mooi vertelt wat mindfulness is.
    .
  • Hier een filmpje over ‘The Centre for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society’. Dat is waar Jon Kabat-Zinn de 8-weekse mindfulnesstraining MBSR heeft ontwikkeld.
    .
  • Mooi interview met Jon Kabat-Zinn in Psychologie Magazine.