MettaMind’s Compassie Training

 • Start na de zomer: 26 september 2024, Amsterdam
 • Locatie: De Roos, Vondelpark
 • Tijd: 19 – 21:30 uur.

Stressvrij en tevreden leven.
Met je hoofd als je assistent en je hart als jouw kompas

Jouw trainer Wineke
Ken je dat kritische stemmetje dat altijd over je schouder meekijkt? Ben je niet gauw tevreden over jezelf en over de dingen die je doet? Lig je ook ’s nachts te piekeren, uit vrees dat je ergens een steekje hebt laten vallen? Merk je dat deze gedachten – die vaak 24/7 doorgaan – je uitputten? Dat je minder geniet van het leven, van de dingen die je doet en van de mensen waar je mee bent?

 Dan ben je vast niet de enige. We hebben altijd geleerd: dat we hard moeten werken, dat we altijd klaar moeten staan voor anderen en dat nee zeggen niet echt een optie is en dat we zeker geen fouten mogen maken.

 Maar wanneer is het dan goed genoeg? Hoe weet je dat alles ok is?  

 Wanneer komt het moment dat je kunt ontspannen en tevreden kunt zijn met jezelf en met de dingen die je doet? Wanneer ga je genieten van het leven en kiezen voor dat wat jou voldoening geeft, in plaats van dat je probeert te voldoen aan de verwachtingen van anderen (en de ongeschreven wetten van de samenleving).

 Zou het niet fijn zijn als je wat minder streng voor jezelf zou zijn? Als je meer vanuit je hart zou kunnen leven? Als je bewuster en met meer zelfvertrouwen vanuit liefde keuzes kunt kunnen maken waar jij gelukkig van wordt? In plaats van dat je je laat opjagen door dat kritische stemmetje dat zegt dat het nooit goed genoeg is en dat je vooral je je to do-lijst moet afwerken en niemand mag teleurstellen.

Wil jij meer gaan leven vanuit je hart, in plaats van opgejaagd door de stress in je hoofd en de druk van de samenleving (maar zonder je hoofd te verliezen), lees dan nog even door.

Want deze Training in Compassie zou wel eens net de tools kunnen geven die je nodig hebt. 

Start nieuwe compassietraining:
na de zomer: 26 september 2024, Amsterdam

 MINDFULNESS is het wasmiddel
COMPASSIE de wasverzachter

Hoe het werkt: 

Rust in je hoofd en ruimte voor je hart 

Met deze 8 weekse Compassietraining ga je als het ware je geest herprogrammeren. Met mindfulness en compassieoefeningen, mindfulness en compassie meditaties en inspirerende teachings ga je als het ware jezelf opnieuw leren kennen. Je bent als het ware acht weken lang in een bubbel van vriendelijke woorden waar geen ruimte is voor de stress uit de samenleving. Acht weken lang hoor je en oefen je ermee dat het echt ok is zoals het is. Dat je je niet hoeft te bewijzen, dat je niet hard of te werken, dat het ok is als de dingen anders lopen dan je had verwacht. Dat het niet nodig is om over jezelf te oordelen en dat je veel leuker bent dan je had gedacht. 

Je haalt jezelf als het ware uit de negatieve programmering en je ontdekt dat jij en het leven zoveel mooier zijn dan je dacht. Je wordt milder, je geniet meer, je contacten worden diepgaander en je wordt weerbaarder voor tegenslag en teleurstellingen. Je gaat inzien dat je niet zo hoeft te knokken in het leven, maar dat je met vertrouwen mee kunt gaan met de flow van het leven. 

Daar hoef je niet je hele leven voor overhoop te gooien. Acht inspirerende sessies met een fijn handboek, een interessant ‘compassiemodel’ en een (optionele) toolkit van oefeningen waar je uit kunt kiezen, zijn al genoeg om de deur open te zetten naar nog meer geluk, voldoening en verbinding in je leven. Deze training is nog maar het topje van de ijsberg van wat er kan gebeuren als je wat vriendelijker voor jezelf bent. 

Je gaat oefenen en voelen… 
 • Dat je helemaal ok bent zoals je bent.
 • Dat je van binnen liefdevol, oordeelvrij en tevreden bent. En dat is echt zo!
 • Dat je de lat best wat lager kunt leggen.
 • Dat je imperfect bent, net zoals ieder ander en dat dat ok is.
 • Dat je doet wat je kunt en dat dat goed genoeg is.
 • Hoe je bezigheden die een energielek zijn, kunt ombuigen naar energiegevers.
 • Kun je beter vriendelijk je grenzen aangeven.
 • Heb je minder last van anxiety
 • Dat je meer verbonden bent met de mensen om je heen dan je denkt.
 • Dat het niet erg is als het even tegenzit en dat stress ook weer voorbij gaat. 

Deelnemers zeggen vaak dat na de compassietraining
pas echt het kwartje van mindfulness valt.
Echt een verrijking van je leven.

Jouw trainer Wineke

Praktisch

Wat krijg je:
 • 8 sessies van 2½ uur.
 • Oefendag van 4 uur.
 • Werkboek Compassie in je Leven (door: Frits Koster & Erik vd Brink).
 • Handboek De Metta Cirkel (door: Wineke van Aken).
 • 18 Audiobestanden met begeleidende meditaties.
 • Werkbladen voor thuis oefenen.

Bij deelname krijg je ook het handboek De Metta Cirkel. Om je te helpen in contact te komen met je hart. Jouw bron van heling, wijsheid en compassie.

Data 2024

We geven de compassietraining 2x per jaar. Altijd aan het begin en aan het einde van het jaar. De data van de eerstvolgende training zijn:

 • Donderdagavond 17 september t/m 14 november 2024. 
 • Er is een oefendag op zaterdagochtend 26 oktober. 
Tijden
 • Woensdagavonden: 19:00 – 21:30 uur.
 • Oefendag: 10:00 – 14:00 uur.
Locatie:

We trainen op een van deze twee trainingslocaties:

 • Centrum De Roos (in het Vondelpark)
  PC Hooftstraat 183, Amsterdam
 • Studio MettaMind
  Derde Helmersstraat 70-2, Amsterdam
Jouw investering
 • Jouw investering: €425,- excl btw (incl btw € 514,25).
 • Als je werkgever je ondersteund: €997,- excl btw (incl btw € 1203,37).

Omdat we gebruik maken van mindfulness technieken is het prettig
om eerst een mindfulnesstraining te volgen.

Heb je dat nog niet gedaan en wil je graag meedoen,
stuur me dan hier nog even een mailtje.

Compassie maakt je weerbaarder, positiever
en je bent minder bang om fouten te maken. 

Wineke schrijft regelmatig ‘peptalks’ over deze Compassie Training

Lees je even mee? Dan voel je vast of deze training iets voor je is: 

 

De waarde van compassie

Waarom ik deze training geef… 

In deze tijd komt er zoveel op ons af, soms lijkt het alsof de hele wereld in brand staat. Onze gestreste geest vertelt ons voortdurend dat we in gevaar zijn. Het wordt steeds moeilijker om te ontspannen en te genieten. Daar moeten we iets mee. Al die stress maakt ons en onze samenleving ziek… 

Mindfulness helpt je om stressvolle gedachten te ‘negeren’, en compassie helpt je om je hart te openen en contact te maken met jouw innerlijke bron van ‘heling’. Die bron is veel sterker is dan je angstige geest. Het geeft je veiligheid, geborgenheid, vertrouwen en kracht. Als je daar naar luistert, weet je hoe je moet leven en kun je gelukkig zijn.

De wereld heeft meer gelukkige mensen nodig. Doe je mee? 

Wineke

Wat cursisten zeggen

“Deze training heeft me weer lucht gegeven waardoor ik ‘s nachts niet meer lig te piekeren en me veel meer geaard voel. Kernwoord is voor mij compassie.”

Corine | Beleidsmedewerker

 

“Wineke geeft de training heel compassievol, zonder zweverig te worden. De setting voelt veilig, ze legt alles heel goed uit en ik merk dat het trainen echt effect heeft gehad. Ik sta veel rustiger in het leven en erger me een stuk minder aan al die jagende fietsers in de stad. “

Sjoerd | Consultant

“Goede opbouw, prettige literatuur, fijne meditaties en goede interactie.”

Karel | IT beheerder

“Ik heb geleerd met meer compassie naar mezelf én anderen te kijken. Daardoor erger ik me minder en ben ik vriendelijker voor mezelf en anderen.”

Janneke | Manager

Just be Nice

Ook in het Boeddhisme wordt gezegd dat vriendelijkheid de weg is naar ‘verlichting’.
Lees hieronder wat de Compassie Training Hiske, Marloes en Josée heeft gebracht:

Klik op het kruisje voor het hele verhaal.

Hoe Hiske (Teamcoach, 40) leerde om imperfect te mogen zijn. Ze werd daardoor milder voor anderen en beleefde veel meer plezier met haar kinderen.

Ik was van plan om met mildheid en positiviteit een perfecte versie van mezelf te creëren. Maar de training bleek over het tegenovergesteld te gaan: juist het omarmen van mijn imperfectie.

Ik leerde mezelf echt accepteren zoals ik ben. Ik ben veel minder streng voor mezelf en hoef mezelf niet meer te veranderen. Vroeger als ik boos werd, werd ik ook nog boos op mezelf. Maar nu mag ik boos zijn. Ik ben ook maar een mens. Ik hoef niet meer de perfecte moeder, vrouw, partner, collega te zijn. Ik ben echt gaan voelen dat ik in essentie ok ben. Het bijzondere is dat ik daardoor veel milder ben geworden naar anderen, zeker naar mijn kinderen.

Ik vind het heerlijk hoe Wineke omgaat met meditatie. Ze weet heel goed verdieping met lichtheid te combineren. We hebben in de groep ook heel veel plezier gehad. Dat maakt het ook makkelijk om de diepte in te gaan. Ik kan een training bij Wineke echt aanbevelen. Het voelt heel veilig en vertrouwd.

Deze Compassie Training was voor mij ook een verdieping van de Mindfulness Training (die ik ook bij Wineke heb gedaan). Ik snap nu veel beter waar mindfulness over gaat.

Hiske van den Bergh (40), Amsterdam

Marloes (Psycholoog, 29) realiseerde zich tijdens de training pas hoe streng ze voor zichzelf was. Nu is ze veel positiever. Over zichzelf èn anderen.

Ik wist dat ik streng kon oordelen over mezelf, maar ik had me niet gerealiseerd dat ik zooo streng was. Ik dacht ook altijd dat anderen ook zo streng voor mij waren. Maar ik kwam er achter dat anderen helemaal niet zo negatief over mij. Dat was mijn eigen projectie. Ik hoef helemaal niet zo negatief te zijn. Ik ben ok!

Ik ben veel milder voor mezelf geworden. Vroeger werd ik altijd erg boos op mezelf als ik weer aan het piekeren was, maar nu denk ik alleen maar ‘Goh, daar is het piekeren weer…’. Ik oordeel daar niet meer over.

Ik ben ook op een andere manier gaan mediteren. Niet alleen vaker, maar ook met minder moeten. Ik kan gedachten er nu echt ‘laten zijn’, in plaats van dat ik ze steeds maar probeer weg te duwen. Ook mediteer ik niet alleen maar wanneer ik het even moeilijk heb, maar ook wanneer ik me goed voel. Daardoor heb ik er veel meer baat bij.

Ik vond Wineke een hele fijne trainer. Ze straalt veel rust uit. Ik voelde me nooit opgejaagd en als we de behoefte hadden om na te praten over een oefening kregen we daar alle ruimte voor. Door haar fijne stem genoot ik altijd enorm van haar begeleide meditaties.

Marloes Raats (28), net afgestudeerd psycholoog

De training gaf Josée (68, vormgever met pensioen) veel eye openers. Het contact met mensen is diepgaander geworden en haar behoefte aan controle is veel minder geworden.

Ruimte, lichtheid, helderheid en mildheid zijn voor mij de kernwoorden van de training. Ik ga veel vrijer met andere mensen om en het contact  is diepgaander geworden. Mijn behoefte aan controle is ook veel minder geworden. Ik erger me niet zo snel meer en kan de dingen beter relativeren. Als het even ergens wringt, dan schrik ik daar niet meer zo van en heb ik er vertrouwen in dat het wel weer goed komt.

De training heeft me veel eye openers gegeven. Ik ontdekte oude patronen, wat soms best confronterend was, maar ik kon, zonder zelfkritiek, erkennen waar het vandaan kwam en het oplossen. Ik kan nu beter mijn prioriteiten bepalen en besteed minder tijd aan zaken die eigenlijk niet zo belangrijk zijn.

Bij de Compassie training leer je echt toepassen wat je met mindfulness leert: voelen wat er van binnen gebeurt en daar wijs en mild op reageren. Ik ben ook beter gaan begrijpen waar mindfulness over gaat.

Wineke ken ik van een eerdere Mindfulness Ttraining en ik ben ook met haar meegeweest naar een retraite in Italië dus ik had hier alle vertrouwen in. Haar stijl spreekt me erg aan. Door haar zakelijke achtergrond is het nergens zweverig en begeleid ze ons rustig en weloverwogen.

Joseé (68), gepensioneerd vormgever, Amsterdam

Aardig zijn voor jezelf brengt je verder. 
Je kunt ontspannen, je hart gaat open en
je hebt contact met je innerlijke wijsheid. 

Bekijk ook nog even de meest gestelde vragen

wie weet staat die van jou hierbij
Klik op het kruisje voor de antwoorden op jouw vragen:
Compassie. Luxe of noodzaak?

We leven in een turbulente tijd waarin veel gebeurd. Veel mensen maken zich zorgen en zijn angstig. Met deze Compassie Training ga je ontdekken dat je veiliger bent dan je hoofd denkt. Dat maakt je weerbaarder voor stress en je bent minder beïnvloedbaar door negatieve berichten uit de media. In deze tijd misschien wel eerder noodzaak dan luxe. 

Wat heb ik aan mildheid? Haal ik niet meer uit mezelf als ik mezelf een schop onder m'n kont geef?

We denken vaak dat we onszelf streng moeten toespreken om iets te bereiken. Maar hoe zou je het vinden als je partner jou de kritiek geeft die je jezelf geeft? Als je partner steeds zegt dat je te dik bent, dat je er niet uit ziet, dat je aardiger moet zijn, dat je beter moet koken… Of als je baas (net zoals je zelf doet) steeds maar klaagt dat je onvoldoende werk aflevert? Als je vriendinnen mopperen dat je te weinig voor ze klaarstaat…?

Dat is vaak wel hoe we onszelf toespreken. Zou je er niet veel meer aan hebben, en veel gelukkiger zijn, als je vriendelijk bent voor jezelf? Net zoals je zou zijn voor een/jouw kind? Kun je niet veel beter tegen jezelf zeggen dat je begrijpt dat je ook maar een mens bent en dat je doet wat je kunt en dat dat goed genoeg is?

Dan zul je meer ontspannen, ben je positiever en heb je meer energie. Dat is toch een veel betere basis om te presteren, dan wanneer je er met de zweep over gaat? 

 

Hoezo moet ik ‘naar binnen’ om gelukkig te worden? Dat is eigenlijk niet mijn ding...

Stress ontstaat voor een groot deel door de stressvolle gedachten en emoties in je hoofd en hoe je daarmee omgaat. Is dat dan niet de plek waar het opgelost moet worden?

Dat is toch ook het enige waar je iets mee kunt? De buitenwereld kun je niet veranderen, je hebt anderen niet aan een touwtje. Maar je kunt wel iets doen met hoe jij omgaat met stressvolle situaties. 

Ik ben veel te onrustig om te mediteren. Is dit dan wel iets voor mij?

Iedereen kan mediteren. Het is een vaardigheid van de geest die je kunt trainen. Net zoals je een nieuwe taal kunt leren spreken of een nieuw instrument kunt leren bespelen. In het begin kan het wat onwennig zijn, waardoor je misschien wat onrust voelt. Maar dat is enkel omdat je het niet gewend bent, niet omdat je het niet zou kunnen. Het zou misschien wel jammer zijn als je je hierdoor laat afschrikken. Ik beloof je, als je het eenmaal in de vingers hebt, dan wordt alles wat daarna komt een stuk makkelijker. Je zult je investering in tijd en geld dubbel en dwars terugverdienen. 

Ik heb heel weinig tijd om te oefenen. Is deze training dan wel wat voor mij?

In deze training krijg je zulke waardevolle informatie en oefeningen aangereikt die je nergens anders hoort. Het zal hoe dan ook je leven op een positieve manier veranderen.

Hoe verhoudt de Compassie Training zich tot de MindfulnessTraining?

We volgen het stramien van de MBSR mindfulnesstraining van 8 wekelijkse sessies (8 wekelijkse sessies, oefeningen, uitwisseling, educatie en een werkboek). Daardoor zal de training heel vertrouwd aanvoelen en zul je snel doorhebben hoe je meer compassie en midlheid in je leven kunt brengen. 

Liever persoonlijke begeleiding?

Wil je graag leren om wat milder voor jezelf te zijn, maar spreekt het werken in groepen je minder aan? En vind je het ook wel fijn als het een keer echt over jou gaat, misschien omdat je nu even de diepte in wilt gaan?

En wil je niet afgeleid worden door verhalen van anderen, misschien omdat je in het dagelijks leven al zoveel met mensen bezig bent…? 

Wineke geeft de Compassie Training ook op individuele basis. We volgen het curriculum van de groepstraining en stemmen het af op jouw thema’s en jouw agenda. 

Heb je nog vragen?

Stuur me een mailtje >

Weet je genoeg? Je kunt je hieronder aanmelden.

Nu inschrijven

Om je aanmelding goed te kunnen verwerken hebben we nog een aantal gegevens van je nodig.