Van gestreste marketeer naar
aanstekelijk ontspannen

Ik was redelijk succesvol als senior consultant bij een deftig communicatie adviesbureau in Amsterdam Zuid, had een leuk sociaal leven, maakte avontuurlijke reizen en had een prachtig huis, maar ik kon er niet genieten. Want ik zat de hele tijd in mijn hoofd.

Ik maakte me voortdurend zorgen en piekerde over alles. Of ik het wel goed deed op mijn werk, over een vriendin die niets van zich liet horen, over de gezondheid van mijn ouders, over een discussie met mijn zus, een email die ik had gestuurd, een presentatie die ik moest geven, wat ik als single moest doen met mijn vakantie. En ik twijfelde voortdurend over mijn levenskeuzes. Moest ik niet verhuizen? Toch een andere baan zoeken of voor mezelf beginnen. Afscheid nemen van een vriendschap die niet meer werkte…Koos ik voor mezelf of probeerde ik onbewust toch te voldoen aan de verwachtingen van anderen?

De lat lag hoog. Het was niet snel goed genoeg en kon altijd beter. Door alle stress sliep ik maar 5 uur per nacht en voelde ik me voortdurende opgejaagd en uitgeput.

Dat moest anders. Dus ik ging op zoek. Ik bezocht vele coaches, healers en therapeuten, maar er veranderde pas echt iets toen ik yoga en mindfulness ontdekte. Ik leerde om op een hele andere manier met mijn gestreste geest om te gaan. Ik verzette me niet meer als dingen niet liepen zoals ik wilde, ik werd veel minder snel boos, ik accepteerde het als relaties en vriendschappen niet liepen en kon veel beter met teleurstellingen omgaan. Beren op de weg zag ik niet meer. Wel kansen en mogelijkheden.

En ik ging luisteren naar mijn gevoel, mijn hart, mijn intuïtie of hoe je het ook wilt noemen. Maar zonder mijn hoofd te verliezen! Wat ik wil wel met beide voeten op de grond blijven staan.

 

Voor mezelf kiezen

Toen ik daar eenmaal op durfde te vertrouwen en voor mezelf durfde te kiezen, kwam alles op mijn pad waar ik zo naar had verlangd. Ik maakte een carrière switch met de oprichting van MettaMind, kon retraites geven op de mooiste plekken van de wereld, ontmoette mijn lief Dean, mijn boek werd uitgegeven en vonden een buitenhuisje om in het weekend de stad te ontvluchten. Ik zal me altijd wel blijven ontwikkelen, maar ik hoef niet meer te zoeken. Ik geniet van wat ik heb en doe wat mij voldoening geef.

Achteraf gezien heb ik altijd al naar mijn gevoel geluisterd. Als introvert hoog-sensitief kind in een gezin met extroverte intellectuelen, moest ik wel luisteren naar mijn ‘eigen wijsheid’.

Ik geloof dat als we allemaal wat gelukkiger zouden zijn als we meer naar ons hart gaan luisteren en daarnaar durven handelen. Weten wanneer je hart spreekt en wanneer je hoofd en waar je naar moet luisteren, is makkelijker dan je denkt. Er is geen studie voor nodig, het is geen rocket science, je hoeft niet blindelings charismatische goeroe’s te volgen, Er is een eenvoudige praktisch en concrete methode voor. Als je die eenmaal in de vingers hebt, zijn er geen twijfels en zorgen meer. Dan durf je voor jezelf te kiezen en weet jij hoe je wilt leven.

Ik geloof dat we daarmee met elkaar de wereld een beetje mooier maken. Als jij goed voor jezelf gaat zorgen, zul je ook goed voor anderen zorgen. Als jij begrip hebt voor jouw eigen worstelingen, zul je dat ook hebben voor de worstelingen van anderen.

Wineke-jouw-coach


De wereld heeft meer gelukkig mensen nodig. Als jij goed voor jezelf weet te zorgen, zul je ook goed voor anderen zorgen. Als jij begrip hebt voor jouw eigen worstelingen, zul je dat ook hebben voor de worstelingen van anderen.

 
Ik ben een fan

Wineke leeft, ademt en doorvoelt mindfulness in alles wat ze doet. Voor haar is het niet iets wat ze ‘erbij’ doet, maar echt een levensstijl. Haar benadering is down to earth zodat je er ook echt iets mee kunt. Vaak met een vleugje humor. Nergens wijst ze met het vingertje. Er zijn geen oordelen. Je kunt helemaal jezelf zijn.

Hélène, HR-manager uitzendorganisatie

Opleiding | Training | Ervaring

Wat ik doe:

 • Docent aan het Instituut voor Mindfulness (IvM).
 • VMBN cat 1. gecertficieerd mindfulnesstrainer, coach en mentor
 • Auteur van De Metta Cirkel, Onbezorgd Leven in de 21ste eeuw.
 • Yoga docent (down to earth Kundalini yoga, met een achtergrond in Ashtanga en Yin Yoga).

Mijn training en scholing:

 • Mindfulnesstrainersopleiding (MBSR) aan het Instituut voor Mindfulness (IvM).
 • Mindfulness Compassietrainersopleiding (MCBL) bij Frits Koster en Erik van den Brink.
 • Seminars en workshop van o.a: Christin Neff & Christopher Germer (Mindfulness en Compassie), Edel Maex (Mindful Communiceren), Frits Koster (Mindful Communiceren), Susan Chapman (Mindful Communiceren), Steven en Martine Bachelor (Boeddhisme), Mark Williams (Mindfulness),  Rick Hanson (Neurpsychologie), Noah Levine (Boeddhisme), Vidyamala Burch (Breathworks, Mindfulness en Chronische pijn) en Byron Katie (The Work). 
 • Jaarlijks meerdaagse Vipassana stilteretraites. 
 • MBSR Mindfulnesstraining bij Caroline van Eelen in Amsterdam.
 • 10+ jaar meditatiebeoefening, bijscholing, supervisie en intervisie.
 • Yoga docenten opleiding bij de Yoga LifeStyle Studio onder leiding van Gurumarkha Singh Khalsa.
Buddha Opleiding-Training-Ervaring

Mijn achtergrond in het bedrijfsleven:

… Ik heb 17 jaar gewerkt als marketing communicatieadviseur (oa voor Sanoma Uitgevers, Rabobank, Endemol en Publicis Consultants (onderdeel van het grootste en Endemol). Een van mijn mooiste ervaringen was een werkstage bij CNBC in New York.

… Ik heb Communicatiewetenschap gestudeerd aan de UvA. Een van mijn leukste activiteiten was mijn deelname aan de (hoofd)redactie van het studentenmagazine Medium. Daarvoor had ik 2 jaar aan de Design Academy in Eindhoven gestudeerd. 

Misschien ook leuk om te weten: 

…dat ik veel in mijn volkstuin ben waar wij onze eigen groenten verbouwen en grotendeels zelfvoorzienend leven… dat ik met mijn rugzak in mijn eentje bijna alle landen van zuid-oost Azië en zuid en midden Amerika heb bereisd… dat ik samenwoon met mijn lief Dean… dat hij fantastisch kookt tijdens onze retraites…  dat ik grotendeels veganistisch eet, duurzaam leef en houd van alle dieren en planten. Als onuitputtelijke bron van liefde en verbondenheid.

VMBN
CRKBO
KRI
Instituut voor Mindfulness

Eigen meditatiebeoefening

Ik geloof dat je mindfulness pas goed kunt overdragen wanneer je zelf een passie hebt voor meditatie en het dagelijks beoefent. Dan ga je het begrijpen en belichamen en weet je wat er speelt bij je cursisten en coachees. Mindful aanwezig zijn beklijft. Woorden vervliegen.

Dat is ook de reden waarom ik iedere dag op mijn kussentje zit. Daarom ga ik ieder jaar op meerdaagse stilteretraite om tien uur per dag kan mediteren en te luisteren naar lessen van de beste Boeddhistisch (mindfulness) meditatieleraren.

Het is mijn intentie om vanuit mijn communicatie- en consultingvaardigheden dit prachtige gedachtengoed in eenvoudige bewoordingen naar jullie over te dragen. Praktisch en concreet, zodat je er ook echt iets mee kunt.

Meditatie retraites, van 5 tot 9 dagen

 • 2020 Jotika Hermsen en Michaël Terlouw
 • 2020 Ank Schravendeel en Ria Kea
 • 2019 Shaila Catharina
 • 2017 Jotika Hermsen en Michaël Terlouw
 • 2017 John Peacock (eamba retraite)
 • 2016 Noah Levine
 • 2014 Doshin Houtman
 • 2013 Jotika Hermsen
 • 2012 Joost van den Heuvel/Reijnders en
  Jotika Hermsen
 • 2010 Joost van den Heuvel/Reijnders en
  Jotika Hermsen
 • 2009 Dingeman Boot
 • 2009 Frits Koster
 • 2008 Yoga Retraite Mexico CJ Ananda age
 • 2007 Yoga Retraite Kreta Kristina Karitinou

Mijn programma’s

MINDFULNESS
TRAININGEN

COACHING

YOGAVAKANTIES
MET MINDFULNESS
EN AYURVEDA

DE METTA CIRKEL
HET HANDBOEK