Over Wineke

Oprichter MettaMind

Van gestreste consultant
naar blije trainer en coach

Voordat ik me met mindfulness, yoga, meditatie en Ayurveda ging bezig houden, had ik een heel ander leven. Ik heb 17 jaar als marketing en communicatieadviseur gewerkt voor grote bedrijven als Rabobank, Sanoma Uitgevers, Philips, Procter & Gamble en Gemeentes en Provinciën. Een leuke snelle wereld, maar…

ook best stressvol. Met alle deadlines en targets, torenhoge verwachtingen en een groot web van klanten, leveranciers, teamleden en managers dat ik tevreden moest houden. Een soortgelijke druk om te presteren ervaarde ik ook in mijn privéleven.

Ik voelde me de hele tijd opgejaagd, sliep maar vier uur per nacht, was zelden tevreden over mezelf en de dingen die ik deed en kon pas ontspannen als ik ’s ochtends op kantoor achter mijn computer zat. In de startblokken voor de uitdagingen van die dag…

Totdat ik via de sportschool met yoga, en daarna al gauw, met meditatie in aanraking kwam. Dat veranderde alles. Ik kreeg meer rust in mijn hoofd, werd liever voor mezelf, legde de lat wat lager en durfde vriendelijk grenzen aan te geven. Alles werd een stuk makkelijker.

Dat smaakte naar meer. Ik besloot te gaan studeren bij de beste meditatieleraren, volgde meerdaagse stilteretraites, inspirerende workshops, yoga en mindfulness docentenopleidingen en verdiepte me in de Ayurveda.

En toen viel alles op z’n plek…

Ik was bij ‘the root of the problem’. Ik begreep waar mijn worstelingen vandaan kwamen en zag de oplossing. Het piekeren en zorgen maken verdween, overthinking stopte en belemmerende gedachten- en reactiepatronen gingen naar de achtergrond.

En toen sprak tot mijn grote verrassing mijn hart. Mijn gevoel, mijn intuïtie, mijn innerlijke wijsheid, of hoe je het ook wilt noemen. Ik leerde daarnaar luisteren, maar zonder mijn hoofd te verliezen. Want ik wilde wel met beide voeten op de grond blijven staan. En toen kwam alles op mijn pad waar ik zo naar had verlangd.

De onvermijdelijke carrière switch

Uiteindelijk was een carrière switch onvermijdelijk. Ik richtte MettaMind op om met training, coaching en retraites de tools te delen die mij, en inmiddels zoveel anderen, hebben gebracht naar een mindful leven waarin je de dingen doet die voldoening geven.  

Inmiddels is mijn methode in boekvorm verschenen bij Uitgeverij Lucht van Bram Bakker onder de naam ‘De Metta Cirkel’. “Dit boek moet geschreven worden”, zei Bram Bakker destijds.

Achteraf gezien, heb ik altijd al naar mijn gevoel geluisterd. Als introvert hoog-sensitief kind in een gezin met extroverte intellectuelen, moest ik wel luisteren naar mijn ‘eigen-wijsheid’ om keuzes te kunnen maken die bij mij pasten.

Je eigen plek in een wereld die zoveel van je vraagt

Ik geloof dat als we allemaal gelukkiger zouden zijn als we meer vanuit onze innerlijke wijsheid zouden handelen en ons niet meer zo mee zouden laten slepen door de verwachtingen van deze samenleving.

Ik zie het zo vaak in mijn praktijk. De systemen waarin wij zijn opgegroeid, maken ons niet (meer) gelukkig. Als jij durft te luisteren naar jouw intuïtie en je niet meer laat opjagen door de (angstige) boodschappen uit samenleving… als jij liefdevol keuzes durft te maken vanuit jouw innerlijke wijsheid, los van de verwachtingen van de samenleving, dan heb je geen twijfels meer. Dan weet jij hoe je wilt leven en kun je gelukkig zijn.

Join De MettaMind Tribe. De wereld heeft meer gelukkig mensen nodig.

Training en opleiding

  • Mindfulnesstrainersopleiding (MBSR) aan het Instituut voor Mindfulness (IvM).
  • Mindfulness Compassietrainersopleiding (MCBL) bij Frits Koster en Erik van den Brink.
  • Seminars en workshop van o.a: Christin Neff & Christopher Germer (Mindfulness en Compassie), Edel Maex (Mindful Communiceren), Frits Koster (Mindful Communiceren), Susan Chapman (Mindful Communiceren), Steven en Martine Bachelor (Boeddhisme), Mark Williams (Mindfulness),  Rick Hanson (Neurpsychologie), Noah Levine (Boeddhisme), Vidyamala Burch (Breathworks, Mindfulness en Chronische pijn) en Byron Katie (The Work).
  • Jaarlijks meerdaagse Vipassana stilteretraites.
  • 10+ jaar meditatiebeoefening, bijscholing, supervisie en intervisie.
  • Yoga docenten opleiding bij de Yoga LifeStyle Studio onder leiding van Gurumarkha Singh Khalsa.
  • Regelmatig inter- en supervisie om de kwaliteit van mijn lessen te bewaken.
“Yoga, mindfulness en meditatie en de Indiase gezondheidsleer Ayurveda hebben mij de tools gegeven om stap voor stap te komen tot een gezond en tevreden leven waarin ik de dingen kan doen die mij gelukkig maken en ik sta te popelen om het aan jou over te dragen. Ik ben al mijn leraren en ook mijn studenten ontzettend dankbaar voor alle wijze lessen die ze mij blijven geven.”

Wineke van Aken
mindfulnesstrainer & mindcoach | MettaMind

MettaMind is aangesloten bij:
VMBN
Instituut voor Mindfulness
CRKBO
KRI
Instituut voor Mindfulness