Over Wineke van Aken

Wineke van Aken is auteur van ‘De Metta Cirkel, gecertificeerd mindfulness coach, yogadocent en mentor.

Na een loopbaan van 17 jaar in de marketing-communicatie heeft Wineke een carrière switch gemaakt met de oprichting van ‘MettaMind’. Hiermee geeft ze al meer dan tien jaar met veel succes mindfulnesstrainingen, coaching en retraites.

Inmiddels is ze ook docent aan het gerenommeerde Instituut voor Mindfulness (IvM), het eerste opleidingsinstituut voor mindfulnesstrainers in Nederland en de plek waar veel van de huidige opleiders zijn opgeleid.

Ook geeft Wineke supervisie en business-coaching aan beginnende mindfulnesstrainers en helpt ze professionals mindfulness in hun werk te integreren.

Met haar praktijk MettaMind heeft ze inmiddels meer dan 950 mensen begeleid in hun ontwikkeling naar een mindful leven waarin ze hun talenten ontwikkelen en de dingen doen die hun voldoening geven. Hun ervaringen vind je her en der terug in deze site. 

Trainer-Wineke van Aken Mettamind

 
Ik ben een fan

Wineke leeft, ademt en doorvoelt mindfulness in alles wat ze doet. Voor haar is het niet iets wat ze ‘erbij’ doet, maar echt een levensstijl. Haar benadering is down to earth zodat je er ook echt iets mee kunt. Vaak met een vleugje humor. Nergens wijst ze met het vingertje. Er zijn geen oordelen. Je kunt helemaal jezelf zijn.

Hélène, HR-manager uitzendorganisatie

Opleiding | Training | Ervaring

Wat ik doe:

 • Docent aan het Instituut voor Mindfulness (IvM).
 • VMBN cat 1. gecertficieerd mindfulnesstrainer, coach, mentor en auteur van De Metta Cirkel, handboek voor leven in de 21ste eeuw.
 • Yoga docent (down to earth Kundalini yoga, met een achtergrond in Ashtanga en Yin Yoga).

Mijn training en scholing:

 • MBSR Mindfulnesstrainersopleiding aan het Instituut voor Mindfulness (IvM).
 • Mindfulness Compassietrainersopleiding (MCBL) bij Frits Koster en Erik van den Brink.
 • Seminars en workshop van o.a: Christin Neff & Christopher Germer (Mindfulness en Compassie), Edel Maex (Mindful Communiceren), Frits Koster (Mindful Communiceren), Susan Chapman (Mindful Communiceren), Steven en Martine Bachelor (Boeddhisme), Mark Williams (Mindfulness),  Rick Hanson (Neurpsychologie), Noah Levine (Boeddhisme), Vidyamala Burch (Breathworks, Mindfulness en Chronische pijn).
 • Jaarlijks meerdaagse Vipassana stilteretraites (van 5 tot 9 dagen), o.a. bij: Jotika Hermsen, Joost van den Heuvel Reijnders, Frits Koster en Shaila Catharina.
 • MBSR Mindfulnesstraining gevolgd bij Caroline van Eelen in Amsterdam.
 • 10+ jaar meditatiebeoefening, bijscholing, supervisie en intervisie.
 • Yoga docenten opleiding bij de Yoga LifeStyle Studio onder leiding van Gurumarkha Singh Khalsa.
Buddha Opleiding-Training-Ervaring

Mijn achtergrond in het bedrijfsleven:

… Ik heb 17 gewerkt als marketing communicatieadviseur (oa voor Sanoma Uitgevers, Rabobank, Endemol en Publicis Consultants (onderdeel van het grootste en Endemol). Een van mijn mooiste ervaringen was een werkstage bij CNBC in New York.

… Ik heb Communicatiewetenschap gestudeerd aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de UvA. Een van mijn leukste activiteiten was mijn deelname aan de (hoofd)redactie van het studentenmagazine Medium. Ook heb ik twee jaar aan de Design Academy in Eindhoven gestudeerd. 

Misschien ook leuk om te weten: 

…dat ik veel in mijn volkstuin ben waar wij onze eigen groenten verbouwen en grotendeels zelfvoorzienend leven… dat ik veel soloreizen heb gemaakt door bijna alle landen van zuid-oost Azië en zuid en midden Amerika… dat ik samenwoon met mijn lief Dean… dat hij fantastisch Ayurvedisch kookt op onze retraites…  dat ik grotendeels veganistisch eet, duurzaam leef en houd van alle dieren en planten. Als onuitputtelijke bron van liefde en verbondenheid.

VMBN
CRKBO
KRI
Instituut voor Mindfulness

Eigen meditatiebeoefening

Ik geloof dat je mindfulness pas goed kunt overdragen wanneer je zelf een passie hebt voor meditatie en het dagelijks beoefent. Dan ga je het begrijpen en belichamen en weet je wat er speelt bij je cursisten en coachees. Mindful aanwezig zijn beklijft. Woorden vervliegen.

Dat is ook de reden waarom ik iedere dag op mijn kussentje zit. Daarom ga ik ieder jaar op meerdaagse stilteretraite om tien uur per dag kan mediteren en te luisteren naar lessen van de beste Boeddhistisch (mindfulness) meditatieleraren.

Het is mijn intentie om vanuit mijn communicatie- en consultingvaardigheden dit prachtige gedachtengoed in eenvoudige bewoordingen naar jullie over te dragen. Praktisch en concreet, zodat je er ook echt iets mee kunt.

Meditatie retraites, van 5 tot 9 dagen

 • 2020 Jotika Hermsen en Michaël Terlouw
 • 2020 Ank Schravendeel en Ria Kea
 • 2019 Shaila Catharina
 • 2017 Jotika Hermsen en Michaël Terlouw
 • 2017 John Peacock (eamba retraite)
 • 2016 Noah Levine
 • 2014 Doshin Houtman
 • 2013 Jotika Hermsen
 • 2012 Joost van den Heuvel/Reijnders en
  Jotika Hermsen
 • 2010 Joost van den Heuvel/Reijnders en
  Jotika Hermsen
 • 2009 Dingeman Boot
 • 2009 Frits Koster
 • 2008 Yoga Retraite Mexico CJ Ananda age
 • 2007 Yoga Retraite Kreta Kristina Karitinou

Mijn verhaal

‘Na een bezoek aan Wineke ga je fluitend over straat.’ Dat schreef schrijver en sportcoach Koen de Jong over mij tijdens de boeklancering van De Metta Cirkel. Dat ontroerde me, want zo is het niet altijd geweest…

Ik was redelijk succesvol als senior consultant bij een deftig communicatie adviesbureau in Amsterdam Zuid. Had een leuk sociaal leven, woonde in een prachtig huis in een van de mooiste buurten van Amsterdam en maakte veel mooie reizen. Maar toch kon ik er niet echt genieten. Ik voelde me voortdurend onrustig en opgejaagd en sliep maar vijf uur per nacht.

Dat moest anders, dus ik ging op zoek. Ik ontmoette veel inspirerende coaches en therapeuten, maar er veranderende pas echt iets toen ik – via yoga op de sportschool – met meditatie in aanraking kwam.

Ik maakte kennis met een eenvoudige methode om de stressvolle gedachten en emoties in mijn hoofd tot bedaren te brengen. Onrust en spanning verdween en ik vond weer voldoening in de dingen die ik deed. En toen ging mijn gevoel van zich laten horen. Mijn intuïtie, mijn hart, mijn buikgevoel of hoe je het ook wilt noemen.

Voelen zonder mijn hoofd te verliezen

Ik ging leven vanuit een ‘innerlijk weten’. Ik durfde keuzes te maken die echt bij mij pasten, maar deed dat zonder mijn hoofd te verliezen. Want ik wilde wel met beide voeten op de grond blijven staan. Mijn gevoel wees de weg en mijn hoofd werd mijn assistent. Samen hielpen ze me, praktisch en concreet, in alle facetten van mijn leven, ballast op te ruimen. Thuis in mijn huis, op mijn werk, in mijn agenda, met vrienden en familie, fysiek in mijn lichaam en mentaal in mijn geest. Hierdoor ontstond ruimte voor wie ik zelf was. Ik had een ‘methode’ gevonden om in contact te komen met mijn eigen stem en ging de dingen doen die mij gelukkig maken. Los van de (denkbeeldig) verwachtingen van wie dan ook.

Luisteren naar mijn ‘eigen-wijsheid’ 

Achteraf gezien heb ik altijd al naar mijn gevoel geluisterd. Als introvert hoog-sensitief kind in een gezin met extroverte intellectuelen, moest ik wel luisteren naar mijn ‘eigen wijsheid’. Toen ik in mijn eentje ging backpacken door zuidoost Azië en zuid/midden Amerika moest ik wel mijn eigen beslissingen nemen. Tijdens mijn stage in New York moest ik wel op mezelf vertrouwen. Toen ik op mijn 32ste voor het eerst voor lange tijd single werd, moest ik wel mijn eigen keuzes maken. Niemand anders kon dat voor me doen.

 

Wineke-jouw-coach

CARRIERE SWITCH

Het sterke verlangen om de ‘methode’ over te dragen die mij zoveel geluk en voldoening heeft gebracht, maakte een carrière switch onvermijdelijk. Ik richtte mijn eigen coachings- en trainingsbedrijf MettaMind op en schreef mijn inzichten op in De Metta Cirkel.
Gezonder en gelukkiger leven

Ik hoop je met MettaMind te motiveren ook de werking van je eigen geest te leren kennen. En wat vaker naar je gevoel te luisteren en daarnaar te (durven) handelen. Zodat je je eigen keuzes maakt en weerbaar wordt voor alle uitdagingen van deze 21st eeuw. Zodat je gezonder en gelukkiger gaat leven, zonder (onnodige) stress. 

 Ik geloof dat we met dit werk samen de wereld een beetje mooier maken. Wanneer jij goed voor jezelf gaat zorgen, zul je ook goed voor je omgeving zorgen. Wanneer jij begrip hebt voor jouw eigen worstelingen, zul je dat ook hebben voor de mensen om je heen. 

MINDFULNESS
TRAININGEN

COACHING

YOGAVAKANTIES
MET MINDFULNESS
EN AYURVEDA

DE METTA CIRKEL
HET HANDBOEK