Ken je dat gevoel, dat je er echt even tussenuit moet? Dat je een enorme behoefte hebt aan even niets te moeten… en dat je dat tegelijkertijd ook heel goed kan negeren?

Daar ben ik er een van. Ik kan heel goed hard werken en doorgaan op adrenaline. Ik denk omdat ik overdag vaak mini-breaks neem en regelmatig op mijn meditatiekussentje zit.

Maar dan sla ik wel iets over.

Namelijk: het mezelf gunnen om even niet bezig te zijn met de organisatie van mijn leven maar te genieten van alles wat ik heb.

Ik werd er even aan herinnerd hoe voedend het is om even niet bezig te zijn met plannen, regelen, mailen etc., toen ik afgelopen weekend in Spanje was voor onze nieuwe retraite locatie.

Het was dus wel een beetje werk, maar in een omgeving waarin niets me deed denken aan de to-do’s van thuis. Alle verantwoordelijkheden en verplichtingen leken als sneeuw voor de zon te verdwijnen en ik kon echt even met mezelf zijn.

Dat gaf me zoveel energie. Nieuwe ideeën en waardevolle inzichten kwamen naar boven. En vooral, een heel blij en tevreden gevoel. Over de dingen die ik doe, over de mensen in mijn leven, over mezelf. Ik kon de dingen veel beter in perspectief plaatsen en ging eigenlijk alles veel meer waarderen.

Jezelf een break geven is misschien geen luxe maar eerder noodzaak. Of het nu in Spanje is, in een vakantiehuisje in Nederland of gewoon thuis.

Alleen is het buiten Nederland wel wat makkelijker om je los te koppelen.

Want thuis moeten we zoveel ballen in de lucht houden. Misschien wel te veel.

Zou je er soms niet gewoon een paar willen laten vallen. Alleen, welke zijn dat? Welke ballen leg je even in de hoek en welke mogen het raam uit?

Je mind gaat je dat niet vertellen, want die wil vooral dat je voldoet aan de verwachtingen van anderen. Dat je altijd beschikbaar bent en niemand teleurstelt.

Voor je mind kan er altijd wel een bal bij.

Maar je lichaam, je hart, je gevoel, je intuïtie (of hoe je het ook wilt noemen), weet wel wanneer het genoeg is en wat weg mag.

In een omgeving – waarin je mind stil kan zijn en zich kan ontspannen – kun je dat beter horen.

Daarom moet je er soms even tussenuit. You can’t see the forest from the trees.

Is dat iets waar je ook naar verlangt? Dan zijn onze retraites in Andalusië misschien wel wat voor jou. 

Je wordt een week lang helemaal in de watten gelegd. Je hoeft geen enkele beslissing te nemen, vanaf het moment dat je op het vliegveld van Malaga staat wordt alles voor je geregeld. Het enige wat jij hoeft te doen is je ticket te kopen en je tandenborstel in te pakken.

We zitten in een prachtige villa, midden in de natuur. Er wordt de hele week er heerlijk Ayurvedisch voor je gekookt en je wordt verwend met fijne yoga en mindfulness sessies. Tussendoor is genoeg ruimte voor een wandelingetje over het landgoed, een duik in de rivier of gewoon voor een goed boek aan het zwembad. 

De hele week is een ware detox voor lichaam en geest. Een complete reset. Ballast verdwijnt. Waardevolle inzichten zullen naar boven komen zodat jij weer weet hoe jij wilt leven.  

Soms moet je daar even aan herinnerd worden.

Heb je interesse? Kijk hier dan eens naar ons programma.

Ik wens je een fijne dag, met vanavond misschien wel even helemaal niets.

Met metta,

WINEKE