“Wat wil je nou echt?” vroeg Rob nogal dwingend. Waarom mediteer je? Waarom sta je op de yogamat? Waarom wil je naar binnen?”

Rob was de eigenaar van de villa op Bali waar ik mijn eerste retraite zou gaan geven. Zijn schoondochter Manon, een collega van me toen ik nog als consultant werkte, had me gevraagd om een pilot yogaretraite in hun villa op Bali te organiseren. En nu was ik bij de familie op bezoek voor een nadere kennismaking.

Rob wilde meteen tot de kern komen en liet me niet ontsnappen. “Wat wil je?!” Ik had net wat stuntelig met een piepklein vorkje een stuk gebakje in mijn mond gestopt en stamelde met volle mond wat over ontspanning, rust in mijn hoofd en met stress leren omgaan.

“VRIJHEID!” riep Rob. “Dat is toch wat we willen? We willen vrij zijn van ‘lijden’, vrij van onze gestreste gedachten, vrij van het gevoel vastzitten.”

Dat was dertien jaar geleden en inmiddels ben ik 37 retraites verder.

Dit gesprek komt – tijdens mijn voorbereidingen voor de aankomende retraite eind juni in zuid Spanje – af en toe weer naar boven. Zou het VRIJHEID zijn waar ik (en waar wij wellicht allemaal), naar op zoek zijn?

We voelen de druk van ‘De Samenleving’. We hebben last van onze volle agenda en al onze verplichtingen en verantwoordelijkheden. En ja, we komen zelden toe aan de dingen die wij zelf graag willen. En misschien is dat wat er knaagt? Je doet elke dag netjes wat er van je verwacht wordt, maar tegelijkertijd voel je dat er meer in zit. Alsof we weten dat het anders kan (misschien wel moet?), maar we weten niet hoe.

Nu kunnen we vaak heel goed op wilskracht en de automatische piloot alle ballen in de lucht houden.

Maar waarom niet af en toe een moment nemen om stil te staan bij de keuzes die je maakt en checken of ze (nog) bij je passen?

Ik vind het zelf razend interessant hoe we tot onze keuzes komen. Wat past bij je en wat niet? Wat geeft je energie en wat kost je energie? En waar kies je voor?

Elk gesprek, elke sessies, elke training die ik met Mettamind geef, geeft zoveel inzichten. Over hoe we onszelf in de weg kunnen zitten. Maar ook hoe we daar weer uit kunnen komen! Ik heb er mijn levenswerk van gemaakt.

Tijdens een retraite komen alle lessen uit de yoga, mindfulness en Ayurveda samen. Het is een soort snelkookpan waarin je de gelegenheid hebt om in korte tijd alle ballast en blokkades van je te werpen en weer helemaal tot jezelf te komen.

Maar dan wel op een ontspannen manier (waarom zou soul searching heftig moeten zijn?): in een prettige omgeving, met deskundige sessies, fijn gezelschap, een perfecte organisatie en heerlijk voedzaam Ayurvedisch eten.

Heb jij het gevoel dat je ergens vastzit? Weet je ook even niet welke keuzes je moet maken? Sta je op een kruispunt in je leven of loop je tegen ingewikkelde levensvragen aan?

Dan is zijn onze retraites misschien wel wat voor jou.

Eén keer per jaar geven wij een transformerende yoga & mindfulnessetraite in zuid Spanje, vlakbij het schilderachtige dorpje Gaucin (11⁄2 rijden vanaf Malaga).

De MettaMind retraites zijn altijd zulke bijzondere weken. Ik hoor vaak van deelnemers dat ze er jaren later nog steeds aan terugdenken.

  • Er ontstaan sterke vriendschappen (op Bali hebben drie meiden zelfs een Ohm tekentje op hun pols laten tatoeëren).
  • Ideeën voor een eigen bedrijf ontstaan.
  • Inzichten over waar mentaal maar ook waar fysiek blokkades zitten komen naar boven.
  • Moed ontstaat om lastige keuzes te maken.

Dat gebeurt misschien wel omdat je de ruimte krijgt om te ervaren wat het is om VRIJ te zijn. Je wordt een week lang compleet ontzorgd, je hoeft geen enkele beslissing te nemen, er wordt nergens over je geoordeeld. Je bent een week lang uit de zorgen van je hoofd en je voelt weer wie je echt bent: een VRIJ mens die de dingen doet die bij hem/haar passen.

[Met dank aan Rob voor zijn inspiratie en Manon voor de introductie in de wereld van retraites].

Het programma vind je HIER online, samen met een prachtig filmpje van de locatie. Daarin ook meer over de ervaringen van eerder deelnemers.
Ben je nieuwsgierig en wil je meteen naar het filmpje, kijk dan HIER.

TIP: Mocht een retraite (nu) geen optie voor je zijn, dan kun je misschien voor jezelf af en toe een mini retraite organiseren. Bijvoorbeeld door één keer in de maand een zondag niets te hoeven: niets aan je to do-lijst doen, geen boodschappen, ook niet zelf gaan koken maar ontspanning zoeken. In de sauna, gaan wandelen of gewoon lekker gaan luieren.

Gewoon jezelf af en toe de gelegenheid te geven om niets te hoeven en lekker spontaan kiezen voor wat je die dag wilt doen.

Ik wens je een vrije dag

Met metta,

WINEKE