Ken je dat innerlijke stemmetje dat zegt:

  • Stommerd, wat heb je nou weer gedaan?!
  • Hoe kun je nou zo dom zijn?
  • Je ziet er niet uit!
  • Nu zeg je nu weer zoiets idioots?

Waarom zijn we vaak toch zo negatief over onszelf? Waarom zijn we niet goed genoeg zoals we zijn? Ik kom het zo vaak tegen in mijn praktijk en merk zelf ook dat ik – tussen de regels door – nog een hoop op mezelf heb aan te merken.

Eigenlijk best gek, want zo doen we meestal niet tegen anderen. Als iemand die ons dierbaar is, zichzelf op de huid zit, zeggen we juist ‘Je moet niet zo streng zijn voor jezelf’.

Waarom hebben we vaak wel compassie voor anderen en maar zo weinig voor onszelf?

Waarschijnlijk toch weer ons oerinstinct dat ons wil behoeden voor fouten en er zeker van wil zijn dat we alles goed doen. Om ervoor te zorgen dat we geaccepteerd worden en niet buiten de boot vallen.

Tegelijkertijd denk ik ook dat veel van die zinnetjes helemaal niet van ons zijn. Ergens op ons levenspad hebben we gehoord dat we beter ons best moeten doen. Dat we harder moeten werken. Dat we slechte eigenschappen hebben en daarvan af moeten komen.

Als je dat serieus neemt, kun je je hele leven aan jezelf blijven sleutelen. Want wanneer is het goed genoeg? Wanneer ben je af?

Ik denk dat dat antwoord in je hart ligt. Als we die zinnetjes die niet bij ons horen uit onze rugzak halen, verdwijnt er vast een hoop ruis.

En dan komt er ruimte. Ruimte om naar je hart te luisteren.

Wat denk je? Wat zou je hart je te vertellen hebben…?

Zou je hart zeggen dat je dom bent? Dat je er niet uitziet. Dat je weer iets stoms hebt gezegd?

Of zou het zijn: ‘Maak je nou maar geen zorgen. Stop nou maar met dat gevecht. Je bent goed zoals je bent. Ik hou van je.’

Ik ben ervan overtuigd dat wij diep van binnen veel vriendelijker en liefdevoller zijn (voor onszelf èn voor anderen), dan ons angstige oerinstinct ons doet geloven.  

Misschien is, in deze turbulente tijd, wel onze grootste opdracht om weer van onszelf te gaan houden.

Als je van jezelf leert houden, ga je zien wie je echt bent. Je ontdekt hoe jij wilt leven. Je ziet wat jouw talenten zijn en wat jouw aandeel is in de kleine en grote communities waar je deel van uitmaakt.

Ik zou je willen uitnodigen om alle boodschappen die niet bij jou horen uit je rugzak te halen en om je hart te openen.

Het is mijn missie je daarmee te helpen. Zodat je gezond en gelukkig gaat leven en je een voorbeeld bent voor anderen. Daarmee maken we met elkaar de wereld en beetje mooier.

Of, zoals Nelson Mandela het zo mooi verwoordt:

Het is de bedoeling dat we allemaal stralen 

Net als kinderen 

We zijn op aarde om de goddelijke schoonheid 

te laten zien die in ons huist 

Die kracht is niet in sommigen van ons 

Maar in iedereen 

En terwijl we zo stralen, geven we onbewust 

de ander toestemming om hetzelfde te doen 

Wanneer wij bevrijd zijn van onze angsten 

bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf ook anderen 

Gebaseerd is op het werk van Marianne Williamson en door Mandela uitgesproken tijdens zijn inauguratie.

Voel jij de behoefte om de ruis uit je rugzak te halen en je hart te voelen? Zodat je beter met stress kunt omgaan en erachter komt wat jou gelukkig maakt? En vooral: dat je een heel leuk persoon bent?

Kijk dan eens rond op mijn site. MettaMind biedt training, coaching en retraites in binnen- en buitenland. Om dichter bij jezelf te komen en weer te weten hoe jij wilt leven.

Welkom bij de MettaMind Tribe.

Ik wens je een liefdevolle week.

Met metta,

WINEKE