Ik heb heel lang gedacht: “Mindfulness is goed voor alles”. Het heeft me zoveel gebracht sinds het op mijn pad is gekomen via yoga op de sportschool, meditatie en het boek ‘Meditatief Ontspannen’ van Jon Kabat-Zin. Rust, verbinding, ruimte voor de dingen die mij voldoening geven, mijn eigen bedrijf MettaMind waarmee ik zoveel mooie trainingen geef, inspirerende coachingssessies voer en prachtige retraites geef op de mooiste plekken van Bali, Ibiza, Italië en nu in Andalusië.


Ik heb me meer dan vijftien jaar ondergedompeld in de mindfulness. Ik verslond boeken, bekeek alle filmpjes van Kabat Zinn (wat kan die man mooi vertellen), ging ieder jaar een week op stilte retraite, in 2022 twee weken…

Mijn filosofie was dat als je beklemmende gedachten en emoties zou kunnen laten gaan en je ruimte zou maken voor je hart, je intuïtie, je gevoel of hoe je het ook wilt noemen, je komt tot een gezond en tevreden leven, zonder (onnodige) stress.

Ik had mijn pad gevonden.

Maar toch begon het een paar jaar geleden weer te kriebelen. Ik voelde dat er ruimte kwam voor meer. Ik wilde meer dan alleen maar op mijn kussentje zitten om mijn gedachten te observeren, mijn geest te kalmeren en naar mijn intuïtie te luisteren.

Want hoewel ik inmiddels heel goed op mijn kussentje kon zitten, bleven in het dagelijks leven oude belemmerende patronen me in de weg zitten. Zeker wanneer het even niet ging zoals ik had verwacht of wanneer dierbaren toch iets anders wilden dan ik.

“Mindfulnesstrainers zijn ook maar mensen”, hield ik mezelf dan maar voor.

Bijzonder hoe er, als je met een bepaalde intentie om je heen gaat kijken, er vanzelf op je pad komt wat je nodig hebt. En dat kwam via de documentaire ‘De Paardenjongen’.

Een indrukwekkend verhaal over het jongetje Rowan dat gediagnostiseerd was met autisme en steeds meer in zichzelf keerde. Omdat Rowan wel contact leek te maken met paarden en zijn vader de kracht van sjamanen had gezien, besloten zijn ouders een reis naar Mongolië te maken. Daar kon gewerkt worden met paarden en sjamanen. De reis dreigde in eerste instantie op een grote mislukking af te stevenen, maar uiteindelijk wist de sjamaan samen met Rowan grote stappen te zetten in zijn ontwikkeling.

Wat mij naast dit bijzondere verhaal over Rowan is bijgebleven, is de ondersteuning die zijn moeder Kristin Neff tijdens de moeilijke momenten ondersteuning vond in compassie voor zichzelf.

Door minder streng, veeleisend en oordelende te zijn voor zichzelf op de momenten dat het moeilijk was met Rowan (zoals die ene keer in het vliegtuig toen hij helemaal door het lint ging), kon ze veel beter met hem en de situatie omgaan.

Fascinerend. Daar wilde ik wel meer over weten.

Follow the bread crumps…

Plotseling leek iedereen met compassie bezig te zijn.

Mijn toenmalig collega Frits Koster van het Instituut voor Mindfulness (nu Gentle Minds), bleek een prachtige training over het thema zelfcompassie te hebben ontwikkeld. Want zoals Frits met een knipoog zegt, als je alleen maar op je kussentje zit dan word je zo’n zijnsdweil.

Wat hij bedoelt en wat ik ook voel en wat Kristin Neff ook zegt, is dat je meer kunt doen dan mindful opmerken wat er is.

Met compassie geef je jezelf een extra tool om te ontspannen en jezelf niet zo af te wijzen als het verkeerd gaat. Wat je helpt om mild met stressvolle situaties om te gaan.

Kunnen erkennen dat je ook maar een mens bent, weten dat je doet wat je kunt, en weten dat dat echt goed genoeg is, opent nieuwe deuren en maakt het leven een stuk liefdevoller.

Je kunt beter met stress omgaan, je bent beter bestand tegen onverwachte situaties, je geniet meer van de dingen die je doet en je relaties worden betekenisvoller.

Hoe fijn is dat…

Mindfulness het wasmiddel en compassie de wasverzachter.

Inmiddels geef ik al een paar jaar deze mooie compassietraining en ieder keer ben ik weer onder de indruk van de kracht van compassie.

We hebben zo geleerd dat we hard moeten werken en dat het altijd beter kan. Maar wanneer is het dan goed genoeg? Zo putten we onszelf uit en zijn we nooit tevreden.

Deze training gaat je uit deze programmering halen. Je gaat ontdekken dat je een intern zorgsysteem hebt dat je kan helpen om de dingen te doen vanuit vertrouwen en vriendelijkheid in plaats vanuit het moeten vechten voor je plekje.

Wil je hier mee over weten, hier vind je alle info. 

Ik wens je een compassievolle dag.

Met metta,

WINEKE