Wat gaat er door je heen als iemand die jou ziet aankomen nog even snel voor jou de deur openhoudt? Wat ga er door je heen als een auto voor je stopt als je op een onhandig punt de weg wilt oversteken? En wat als iemand met een volle boodschappenkar bij de kassa jou voor laat gaan als die ziet dat jij alleen maar een stronkje broccoli hoeft af te rekenen?

En wat als het andersom gebeurd? Wat gaat er door jou heen als jij voor iemand de deur openhoudt? Als jij stopt voor een voetganger? Als jij iemand bij de kassa voor laat gaan?

Waarschijnlijk zijn dat toch wel fijne momenten. Momenten waarin je ontspanning voelt, zorgen en gepieker even afwezig is en, als je er echt even bij stil staat, je misschien ook wel voelt dat je hart een beetje warmer wordt…? Hoe fijn is dat ❤️ ?

Er wordt ook wel eens gezegd dat vriendelijkheid het hart is van het boeddhisme. De stroming die voor ons de weg naar verlichting uitstippelt. Nu streef ik zelf niet specifiek naar verlichting, maar ik wel zoveel mogelijk positieve momenten in mijn leven.

De Amerikaanse meditatieleraar Noah Levin zegt dat je mensen die mediteren, kunt indelen in twee groepen. Zij die mediteren ‘because the want to suffer less’, en zij die mediteren ‘because they want more happiness

Waartoe behoor jij? Ik behoor zelf tot de laatste categorie. Ik ben verslaafd aan die kleine geluksmomentjes. Zo glimlach ik me de hele dag suf. Heerlijk om een glimlach terug te krijgen. Gaat helemaal vanzelf. Deze bliss kun je ook ervaren als je mediteert.

Vooral als je reflecteert op de positieve momenten in je leven en je wat langer stilstaat bij hoe je je toen voelde. Dan worden in het brein positieve neuronen afgevuurd en hoe meer positieve neuronen worden afgevuurd, hoe sterker dat patroon wordt en hoe positiever je je voelt.

En daarnaast is het natuurlijk ook een mooi moment om even de boel de boel te laten, je lekker te ontspannen en gewoon even heel gelukkig te voelen.