Een van de grootste misverstanden over meditatie, ik hoor na al die jaren nog steeds, is dat je je hoofd moet leegmaken. Dus dat je de gedachten moet zien weg te duwen. En dat je het dan goed doet. En dat je het dus fout doet als er nog steeds gedachten zijn. 

Op die manier wordt meditatie wel heel hard werken. Want je kunt niet stoppen met denken. Je hebt het vast vaak genoeg geprobeerd. Dat komt misschien door de manier waarop we in het westen meditatie hebben leren kennen. Met afbeeldingen van monniken die er zo sereen bij zitten. Maar dat is een marketing verhaal. Je kunt je gedachten niet tegenhouden. 

Ik zou niet weten hoe. Je hebt geen controle over wat er binnen komt. Er zit niemand aan het stuur. Ook niet bij mensen die al honderd jaar mediteren. Ook niet bij de monniken. Ook niet bij de Dalai Lama. 

Maar je kunt het wel rustig krijgen in je hoofd. 

In Azië hebben ze het over de monkey mind: in ons hoofd zitten allemaal aapjes die de hele dag door van tak tot tak springen. We hebben een blije monkey, een onrustige monkey, een boze monkey, een verdrietige monkey, een plannende monkey, een verzorgende monkey. 

Als je ze probeert te vangen (wanneer ze je helemaal gek maken) dan gaan ze alleen maar harder krijsen. Maar als je ze negeert, of er gewoon naar kijkt en niets doet, dan gaan ze op een gegeven moment vanzelf wel zitten en wordt het rustig in je hoofd. 

Dat is wat je doet met meditatie. Dat kan iedereen. 

Het bijzondere is, dat als er rust komt in je hoofd, er ruimte ontstaat voor je hart. En daar hoor je vast iets heel moois. 

Want in je hart zit vriendelijkheid, compassie, geduld, begrip. Je hart oordeelt niet, je hart zegt dat het ok is zoals het is. Dat jij ok bent zoals je bent. 

Ga maar na, als je even een klein geluksmomentje hebt, als je een mooie zonsondergang bewondert, als je je kind of je huisdier knuffelt, als iemand lief voor je is… dan open je je hart en zit je even niet in je hoofd en kun je heel zachtjes je hart horen zeggen, dat het allemaal ok is. Dat je kunt relaxen en mag genieten van je mooie leven. 

Als je dat maar vaak genoeg hoort, dan ga je het misschien ook wel geloven. Want het is echt zo. 

Maar onze geest geeft zich niet zo snel gewonnen. Want die heeft stress. Soms heb je een beetje hulp nodig om de gestreste monkeys tot bedaren te brengen. Het wordt bijna een cliché, maar mindfulness is echt een wondermethode voor rust in je hoofd en balans in je leven. Wil je meer lezen over onze mindfulnesstrainingen, kijk dan eens hier op de site.