“Wow, dit heb ik echt nog nooit gedaan”, zei Gea die tegenover me op de bank zat. Gea, een sportieve jonge vrouw van 27, met prachtige bruine krullen en groene ogen, had veel last van onrust. Ze vertelde me dat ze zich de hele tijd opgejaagd voelt en voortdurend twijfelt over wat ze wel/niet moet doen, waar ze wel/niet bij zou moeten zijn en dat ze daar heel ongelukkig van wordt.

Nu wil ze van me weten of en hoe mindfulness haar kan helpen met het vinden van meer rust, en we hadden net een paar minuten in stilte tegenover elkaar gezeten.

Het was een kort moment van even niets doen zodat Gea rustig de overgang kon maken tussen haar drukke ochtend en het begin van onze kennismakingssessie. Het had haar enorm opgelucht. Zou dit de juiste weg zijn?

Een paar minuten in stilte zitten, dat gunnen we onszelf niet zo vaak. Gea ook niet. We rennen vaak van het ene naar het ander en als we ergens aankomen zijn we in gedachten alweer bezig met het volgende wat we moeten doen.

Zo jagen we onszelf de hele dag op. Waarbij de adrenaline en de cortisol van de jacht voortdurend kleine stormen van onrust in ons hoofd en in ons lichaam teweegbrengen.

En als we dan in een storm terechtkomen, doen we vaak precies wat we niet moeten doen. We proberen de storm tegen te houden.

We doen de deuren en ramen dicht en houden met man en macht de meubels vast om te voorkomen dat ons huis overhoop wordt gehaald. Maar dat is dan precies wat er gebeurd. In een dicht huis wordt een storm zo krachtig dat de stoelen en tafels door de ruimte vliegen en het servies uit de kasten valt.

Wat je beter kunt doen, is de deuren en ramen openzetten, ‘rustig’ op een stoel midden in de kamer gaan zitten en ‘wachten’ tot de storm over is. Dan wordt er geen schade aangericht en kun je – als je uitgeraasd bent – weer door met je leven.

Juist het niet doen geeft rust.

En dat is voor ons zo moeilijk. Want de geest denkt altijd dat het iets moet doen om iets te bereiken. In dit geval rust en ontspanning. En dan grijpt het terug op bekende instrumenten zoals: plannen, analyseren, evolueren, onderdrukken, afleiding zoeken. Maar dat werkt niet. Want als dat zou werken dan wist je altijd hoe je rust moet vinden. Want je hebt deze strategieën vast al heel vaak toegepast.

De crux is om juist helemaal niets te doen.
Onze geest is net als een glas modderig water. Als je wilt dat het helder wordt, moet je er niet aan gaan

schudden maar het met rust laten. Gewoon je er niet tegenaan bemoeien. Dan wordt het water vanzelf helder.

En in die helderheid vind je rust en ruimte. Dan kun je ontspannen, loslaten en erkennen wat er is. Zonder oordeel. Het grote verzet van je geest stopt en je kunt gelukkig zijn met wie je bent en met de dingen die je doet.

En daarvoor hoef je dus helemaal niets te doen. Alle ‘lessen’ die je krijgt om rustige te worden, leren je uiteindelijk dat je niets hoeft te doen om dit te vinden. Het gaat om ontspannen, niet oordelen en vriendelijk erkennen wat er is. Dat geeft rust.

Er bestaat geen pilletje voor, maar ik ervaar genoeg mooie rustmomentjes om te weten dat dit de weg is.

Wil jij ook ervaren hoe het niet doen je rust in je hoofd gaat brengen?

Schrijf je dan hier in voor een gratis ‘Op weg naar Rust Sessie’ en leer hoe je de de deur kunt openen naar meer rust en geluk in je leven.

De formule is heel eenvoudig, je moet het alleen wel even aangereikt krijgen.

Ik wens je een rustig weekend.

Met metta,

WINEKE

www.mettamind.nl

info@mettamind.nl