Dit is Tommy. Het 15 jaar oude zwerfkatje uit ons tuinpark. Ooit woonde hij hier met zijn baasjes. Maar die zijn vertrokken. Tommy wilde niet mee en liep van zijn nieuwe woning helemaal terug naar het tuinpark

En nu loopt hij heen en weer van tuinhuisje naar tuinhuisje.

Er zijn altijd wel bewoners die hem binnen laten en eten geven.

Er is zelfs een Tommy appgroep. Heel handig om hem zo op te sporen als hij te laat is voor zijn afspraak met de dierenarts.

Tommy vermaakt zich meestal wel. Alleen niet als hij andere katten tegenkomt. Dan kan hij nogal uit zijn slof schieten.

Alleen vraag ik me af hoe het voor hem is, als het regent. Je denkt dat dieren daar wel tegen kunnen, maar toen ik gisteravond in de stromende regen op het park aankwam, kroop hij, toch wel enigszins klagend, onder een heg vandaan om achter me aan te rennen voor een warm plekje en wat brokjes.

Nu zijn er de laatste paar jaar wel een paar nieuwe katten met hun baasje op het park komen wonen. Dus moet Tommy af en toe zijn territorium bewaken. Niet eenvoudig voor het oude baasje. Gelukkig heeft hij een paar plekken op het park waar zijn concurrenten worden weggejaagd door de bewoners.

We houden allemaal van hem en hij houdt van ons. Maar met iets minder gehechtheid. Hij komt, eet, slaapt en vertrekt weer. Om dan weer terug te komen wanneer hij het wil.

En wij ontvangen hem met open armen, zijn zielsgelukkig wanneer hij onze warmte en ons eten opzoekt en ook een beetje verdrietig wanneer hij weer vertrekt. En vragen ons dan af bij welke vrouw hij zich nu weer neervlijt.

Genieten van katje Tommy vergt de vaardigheid van loslaten. Van niet – gehecht zijn. Van meegenieten met zijn leventje. Van iedereen zijn eigen keuzes laten maken. Van hem zijn tevreden slaapje bij de een andere vrouw te gunnen.

We hebben we allemaal onze gehechtheden en soms hebben we daar last van. Want we zijn allemaal ‘van mens’. Maar je wilt er niet in verstrikt raken waardoor je eronder gaat lijden.

Loslaten ontstaat vanzelf. Dat kun je niet afdwingen. Maar het gebeurt wanneer je leert om de dingen te laten zijn zoals ze zijn. Een vaardigheid van de geest die je kunt ‘trainen’. Een van de dingen die je leert met mindfulness en meditatie. Gewoon door jezelf te leren niet mee te gaan in je gedachtestroom, en je aandacht steeds weer terug te brengen naar de adem.

Heel fijn als je wat vrijer en weerbaarder in het leven wilt staan.

Ik wens je een vrij weekend.

Met metta,

WINEKE