Hi. Leuk dat je deze peptalk leest.

Mag ik je vragen: Hoe zit je erbij?

Mag ik je vragen: adem eens een  keer diep in en uit….…

Misschien nog een keertje 😇🙏🏻.

Voel je het contact met de stoel of bank waar je nu op zit?

Ben je erbij? Bij mij en mijn peptalk?

Dan wil ik nu graag een van mijn mooiste verhaaltjes met je delen. Een verhaaltje dat ik vaak bewaar voor de afsluiting van een MettaMind-traject. Het ontroert mij iedere keer weer. En mijn deelnemers ook 🥲. Hier, speciaal voor jou.

Het gaat over geluk ❤️.

 

Geluk kan niet gevonden worden door grote inspanning en wilskracht,

Het is er al, in ontspanning en loslaten.

Forceer jezelf niet, je hoeft niets te doen.

Alleen onze zoektocht naar geluk verhinderd ons om het te zien.

Geloof niet in de waarheid van goede en slecht ervaringen,

ze zijn als regenbogen.

Terwijl je wilt grijpen wat ongrijpbaar is, put je jezelf uit, tevergeefs.

Zodra je dit grijpen ontspant, is er ruimte,

open, uitnodigend en comfortabel.

Dus maak er gebruik van. Alles behoort je al toe.

Zoek niet meer verder.

Niets te doen.

Niets te forceren.

Niets te willen.

En alles gebeurt vanuit zichzelf.

Van: Gendun Rinpoche

 

Niet meer hoeven te zoeken naar geluk? Hoe fijn is dat. Bijna te mooi om waar te zijn, maar deze Tibetaanse leraar zou het waarschijnlijk wel weten met zijn jarenlange studie en beoefening?

Maar misschien is gelukkig zijn, eenvoudiger dan je denkt.

Good old Paul Witteman heeft ooit een televisieserie gemaakt over zijn zoektocht naar geluk.

Hij bezocht de kerk, liet zich knuffelen, deed vrijwilligerswerk, beoefende yoga en probeerde zelfs mindfulness bij een van mijn collega’s.

Een sluitende conclusie over wat hem gelukkig maakt, had hij niet, maar hij voelde wel hoe fijn de contacten met andere mensen waren geweest. Hij sloot de serie dan ook af met de opmerking “De momenten die voor mij het beste werkte, waren de momenten waarop ik gedwongen werd om dingen samen te doen, zoals vrijwilligerswerk, het zingen in een koor en mensen omarmen”.

Ik herken het wel. Het samen zijn, samen iets doen, is vaak heel bevredigend. Wat je doet hoeft dan niet eens zo belangrijk te zijn. Het haalt je uit je hoofd, uit de zorgen over de toekomst, uit het piekeren over het verleden, maar je bent gewoon.

SAMEN.

Daarom kan soms zelfs een bedrijfsuitje leuk zijn. Gewoon omdat je samen bent. Dat heeft de natuur ook zo geregeld want wanneer je samen met anderen bent, maakt je lichaam het gelukshormoon oxytocine aan.

Met MettaMind wil ik ook graag het ‘samen zijn’ faciliteren. Met trainingen, workshops en retraites. Voor jullie, en voor mezelf. Ik blijft het heel bijzonder vinden hoe krachtig het werkt om met elkaar in een kring te zitten.

Ik wens je veel gezelschap (of een plan voor gezelschap) toe.

Met metta,

WINEKE