Hoe verloopt jouw kerst dit jaar? Ben je al bij je familie of vrienden? Ga je er nog naar toe? Kijk je er naar uit of zie je het als verplichting? Of sla je het dit jaar even over?

Ik vind Kerstmis altijd best een aparte tijd. Je geniet van het samen zijn, het lachen, het lekkere eten, maar tegelijkertijd kun je je ook enorm ergeren aan de ander en soms ook boos worden. Bestsellerauteur en meditatieleraar Jan Geurtz zegt dat familieleden de beste ‘knoppendrukkers’ zijn. En leraar Ram Dass heel grappig: “Als je denkt dat je verlicht bent, brengt dan maar eens wat tijd door met je familie”.

Hoe zou het zijn als je dit jaar tijdens Kerst alle oordelen die je over je familie hebt (hoe ‘waar’ ze soms ook voelen), maar even negeert?

Gewoon niet meegaan in een interne dialoog als je vindt dat je broer weer eens het gesprek domineert? Als je vindt dat je neefje te veel herrie maakt. Of als je stiekem het eten niet lekker vindt…

Gewoon niet meegaan in die gedachten maar stoppen…. Even rustig diep in en uit ademen… en de gedachten het raam uit laten waaien.

Zou je dan niet meer genieten van het samen zijn?

Het hoeft ook niet altijd super gezellig te zijn om het leuk te hebben. Alleen al ‘samen-zijn’ maakt ons gelukkig. Dat is omdat ons lichaam – als we samen komen – het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. Dat heeft de natuur zo voor ons bedacht om ons te stimuleren elkaar op te zoeken. Omdat we elkaar echt nodig hebben.

Nu zal onze geest niet zo snel de oordelen die we over onze familieleden hebben opgeven. Onze ratio heeft deze gedachten al zo vaak herhaalt, dat het hardnekkige patronen zijn geworden.

Daar heb ik nu een trucje op bedacht. Probeer eens, elke keer als je merkt dat je je aan iemand ergert, te bedenken wat je wél leuk vindt aan de ander.

Bijvoorbeeld dat je irritante oom zijn best doet om iedereen te entertainen. Dat je moeder zich mooi heeft aangekleed en smaak heeft. Dat je broer goed zorgt voor zijn vrouw. Dat je oma een bijzonder leven heeft geleid en zich nu kan ontspannen.

Of als dat lastig is, bedenk dan wat je wél leuk vindt aan de situatie.  Dat je lekker binnen zit. Dat er lekker voor je gekookt is of dat anderen genieten van jouw kookkunsten. Dat je in ieder geval onder de pannen bent. Dat iemand graag met jou in gesprek is.

Zo negeer je jouw ratio en maak je ruimte voor het voelen. Voelen geeft verbinding en verbinding geeft geluk (waarbij je ratio soms tot afstand leidt. En soms zelfs tot eenzaamheid).

Doe je mee met deze Kerstchallenge? Ga je deze twee kerstdagen niet mee met de oordelen van je ratio en open je je hart? Ga je voor verbinding en geluk?

Ik ben benieuwd hoe je deze kerst zult ervaren.

Ik wens je hele mooie dagen toe.

En als ik je niet meer spreek voor de jaarwisseling: op naar een liefdevol en verbonden 2023.

Met metta,

WINEKE

Ps Wellicht lees je deze blog buiten de kerstdagen… dan zijn er vast wel andere momenten waarop je dit ‘experiment’ kunt aangaan.