‘U moet mij helpen anders word ik helemaal gek’, zei de leerling tegen zijn zenmeester. ‘Ik leef in één ruimte met mijn vrouw, mijn kinderen en mijn schoonouders. We voelen veel spanning en hebben voortdurend ruzie.’

‘Beloof je alles te doen wat ik zeg?’, vroeg de zenmeester.

‘Zeker! Ik houd het niet meer vol. Ik doe echt alles wat u zegt’, jammerde de leerling.

‘Heel goed’, zei de zenmeester. ‘Hoeveel dieren heb je?’

‘Euh… een schaap, een koe en drie kippen’, antwoordde de leerling.

‘Heel goed. Stop ze samen met jouw gezin en schoonouders in je huis en kom na één week weer terug’.

De leerling schrok wat van de opdracht, maar hij had beloofd alles te doen wat de zenmeester zei, dus hij nam het schaap, de koe en de drie kippen mee naar zijn kleine houten huisje.

Een week later klopte de leerling aan bij de zenmeester. Nu helemaal wanhopig. ‘Alles is vies. De stank is niet te houden. We zitten op het randje van krankzinnigheid’.

‘Ga terug’, zei de zenmeester. ‘En haal alle dieren het huis uit.’

De leerling haalde opgelucht adem, rende snel naar zijn houten huisje en deed wat de zenmeester had gezegd.

De volgende dag ging hij terug naar de zenmeester. Zijn ogen fonkelden van blijdschap. ‘De dieren zijn het huis uit. Het leven is een paradijs. Alles is schoon. Het is stil en er is zoveel ruimte. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest.’

Ik ben zelf dol op dit soort zen verhaaltje. Misschien herken jij ook wel iets van de worsteling van deze leerling. Dat je soms ook niet weet hoe je uit een stressvolle situatie kunt komen, thuis of op je werk.

Als je stress ervaart krijg je vaak toch ook iets van bewustzijnsvernauwing. En zie je niet meer wat je kunt doen om van je stress af te komen. In het Engels klinkt het zo treffend: ‘The rabbit only sees the rabbit whole’. Want als het konijn om zich heen gaat kijken, wordt die opgegeten door de vos.

Ik dacht zelf altijd als ik stress had: ‘Ik moet weg! Weg uit deze situatie. Ik moet verhuizen. Ik moet naar een ander land. Ik moet ander werk gaan zoeken’. Omdat de situatie te ingewikkeld voor me was om mee om te gaan.

Soms heb je de blik van iemand anders nodig om uit de verwarring te komen. Iemand die je helpt om met andere ogen naar de situatie te kijken. Iemand die je een spiegel voorhoudt. Iemand die je jouw blinde vlekken laat zien.

Vaak hoef je ook helemaal niet je hele leven om te gooien.

Stel je voor dat je, iedere keer dat je tegen een moeilijke situatie aanloopt, alles moet achterlaten om weer helemaal opnieuw te beginnen.

En wat als je dat hebt gedaan? Dan komen er vast weer andere verwarringen.

Het klinkt als een cliché, maar tevreden leven, zit voor een groot deel in het kunnen zien van de (kleine) dingen die je wèl hebt.

Zoals nu – na uren van regen – het zonnetje plotseling doorbreekt terwijl ik deze peptalk schrijf. Het lekkere kopje koffie dat ik aan het drinken ben. Het lieve berichtje dat ik net hebt mogen ontvangen. Alleen al het feit dat ik adem.

Met yoga, mindfulness en meditatie verdiep ik me al jaren in de werking van lichaam en geest en ik zie bij mezelf en in mijn praktijk zo vaak dat onze gedachten het ons zo moeilijk kunnen maken.

Tegelijkertijd zie ik ook heel vaak hoe onze gedachten ons juist erg gelukkig kunnen maken. Hoe? Ik licht graag een tipje van de sluier om met een gratis ‘Op weg naar Rust Sessie’.

Ja fijn. Ik wil graag een gratis ‘Op weg naar Rust Sessie’

Heb je er behoefte aan dat iemand even met je leven meeloopt? Om je te helpen ontdekken hoe jouw geest omgaat met dagelijkse stress. Zodat je gaat leren om er zo mee om te gaan dat je zonder al te veel zorgen tevreden kunt leven?

Geef me dan een seintje. Ik kijk graag me je mee.

Ja fijn. Ik wil graag een gratis ‘Op weg naar Rust Sessie’

Ik wens je een tevreden dag.

Met metta,

WINEKE