Wel ff wennen weer, die regen. Het is goed voor de plantjes – mijn tuintje is er blij mee –  maar ik kijk toch wel een beetje met weemoed terug naar die mooie zomer. Heb jij ook zo genoten van de warmte, de zon op je huid, de lange avonden, het slenteren op je slippers, de lange wandelingen. Wat een topzomer.

Toch heeft het ook wel wat, de verandering van de seizoenen. Nu ziet alles er weer heel anders uit. Blaadjes die door de lucht dansen, planten die afsterven om de winter onder de grond door te brengen, om dan in de lente weer naar boven te komen met mooie stengels en prachtige bloemen. Het onstuimige geruis van de twintig meter hoge fluisteriepen achter mijn tuin wat past stopt als al hun bladeren zijn gevallen.

Deze circle of life helpt me om blij te zijn met het aankomende najaar en haar regen en kou te accepteren.

Het helpt om te zien dat alles verandert. Altijd. De hele tijd… Soms moet er iets afsterven zodat er daarna een groeispurt gemaakt kan worden.

En dat kan best spannend zijn. Want je weet niet hoe dit proces gaat verlopen. Maar je kunt het niet tegenhouden. Dat kost alleen maar energie.

Meebewegen maakt het leven veel makkelijker. Dan kun je dansen met de seizoenen en ga je door met leven zoals leven voor jou is bedoeld.

“You can’t control the waves, but you can learn how to surf.”

Een mooie mindfulness-quote die je misschien wel kent.

Wanneer je leert surfen op de golven van het leven, kun je er misschien ook wel meer van genieten. Dan schrik je niet meer zo van de angst die je voelt als je boven op een metershoge golf balanceert. Dan geniet je meer van de kriebels in je buik als je weer met een hoge snelheid naar beneden glijdt. Dan behoud je je balans als je soepel het strand op vaart. En spring je heigh van de adrenaline van de plank om weer op vaste bodem terecht te komen.

Dus laten we gaan surfen. En niet bang zijn voor de angst. Vertrouw op de golven, vertrouw op de natuur en vertrouw op jezelf.

Laat spanning toe

Voel het in je lichaam

Adem ermee

Maak jezelf zacht…

Verzet je niet

Laat het er zijn

En wie weet komt er dan ruimte voor vertrouwen.

Kun je het voelen?

 

Wanneer je zacht blijft, kun je ook beter aanvoelen wanneer een winterslaap zich aandient en je even lekker warm onder een dekentje moet gaan liggen.

En je voelt het wanneer er een groeispurt zit aan te komen.

Dat maakt het makkelijker om de winter door te komen. Als de tijd rijp is, kom je wel weer in actie.

Hoe klinkt dat? Wil je ook leren surfen? Ik ben er al een tijdje mee bezig en leer je graag hoe je je zorgen en onrust kunt pareren, zodat je echt gaat genieten van het bijzondere leven dat je is gegund. Ook als het even spannend wordt.

Iedere week geef twee gratis ‘Op Weg Naar Rust Sessies’ waarin je minstens drie tips krijgt die je gaan helpen overbodige ballast uit je rugzakje te halen.

Om jou te helpen je balans te behouden en zodat je kunt meebewegen met de veranderlijkheid van het leven.

Ja, fijn, ik wil graag een ‘Op Weg Naar Rust Sessie’.

Ik wens je een mooie veranderlijke week.

Met metta,

WINEKE

 

Eén ding staat vast: niets is zeker
Ons lot hangt van onwaarschijnlijk toeval aan elkaar
Alles wat in hoop verankerd ligt
Is een speelbal van veranderend getij
En op de golven dansen wij

Uit: Op De Golven Dansen Wij. Van Dik Hout (2022)