Verwonder jij je ook altijd zo als je door het bos loopt. Als je er bij stil staat hebben bomen toch iets magisch… heb je er bijvoorbeeld wel eens bij stilgestaan dat de bomen die je links en rechts ziet staan, met elkaar communiceren? Zelfs over grotere afstanden van tientallen meters, en misschien wel meer. Dit is wat ze kunnen:
  • Als een eik wordt aangevallen door een insect maakt hij zijn blad bitter door giftige looistoffen omhoog te sturen en vervolgens zie je dat de eiken in de buurt dat ook doen.
  • Een boom die op een droge plek staat, kan vocht ontvangen van een boom die op een natte plek staat.
  • In loofbossen zorgen de bomen ervoor dat hun toppen elkaar zelden echt raken. Om lichtconcurrentie te voorkomen.

Wij hebben altijd geleerd dat de natuur met elkaar concurreert, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. De natuur wil zichzelf juist in balans houden. Bomen helpen elkaar. Bomen zijn veel sterker met elkaar verbonden dan we dachten.

De organismen in de natuur hebben elkaar nodig en de natuur weet dat te faciliteren.

Nu hebben wij mensen elkaar ook nodig. Net zoals de bomen in het loofbos. Wij zijn ook onderdeel van de natuur. Wij komen ook samen omdat we elkaars ondersteuning nodig hebben. Als wij samen komen dat de energie stromen. Wij helpen elkaar om te voelen, om te ontspannen, om ideeën naar boven te laten komen, om je blij te voelen…

Het interessante is, dat we het niet eens leuk te hoeven te vinden om er profijt van te hebben dat we samen komen. (Handig om te weten als je tegen verplichte familiebijeenkomsten opziet). Dat komt omdat ons lichaam, alleen al door samen zijn, het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. En dan voel je je gewoon prettig. 

Dat zag je ook bij Paul Witteman toen hij een paar jaar geleden, in een van zijn televisieprogramma’s op zoek ging naar geluk. Hij bezocht de kerk, liet zich knuffelen, deed vrijwilligerswerk, beoefende yoga en probeerde zelfs mindfulness bij een van mijn collega’s.

Hij kon niet echt benoemen wat hem nou gelukkig maakt, maar hij voelde wel hoe fijn de contacten met andere mensen waren geweest. “De momenten waarop ik ‘gedwongen’ werd dingen samen te doen, zoals vrijwilligerswerk, in een koor zingen en mensen omarmen werkten voor mij het beste” vertelt hij in de serie. Daar kon zelfs zijn denkende geest niet omheen.

Verlang jij er ook naar om je even helemaal te kunnen ontspannen? Met MettaMind faciliteer ik met liefde trainingen en retraites waarmee je samen kunt komen met like-minded people. Je zult zien, na een dag is het alsof je elkaar al jaren kent. Gewoon, omdat je op dezelfde golflengte zit.

Je wordt tijdens elk programma compleet in de watten gelegd. Je hoeft geen enkele beslissing te nemen zodat je je heerlijk kunt ontspannen en je jezelf weer helemaal kunt opladen. Je zult met veel nieuwe inzichten en inspiratie weer huiswaarts gaan zodat je eenmaal thuis de stappen kunt nemen die nodig zijn om je leven weer (of nog meer) op de rit te krijgen.

Ik wens je een mooie dag met verbinding in liefde

Met metta,

WINEKE