Have you brushed your mind today?

nov 10, 2021 | Mediteren, Mindfulness, Mindfulness tips

Komen ze jou aan het begin van het jaar ook ‘lastig vallen’? De goede voornemens? Voor mij gaat het ieder jaar over meer bewegen/ minder computer, detoxen, meer vrije tijd nemen en meer leuke dingen doen.

Het bijhouden van mijn meditatiebeoefening staat niet op mijn lijstje. Dat hoeft ook niet. Inmiddels is het een routine. Net zoals tandenpoetsen. En net zoals tandenpoetsen had het in het begin wat vriendelijke duwtje in de rug nodig. Maar net zoals ik nu niet meer zonder mijn tanden te poetsen naar bed ga, ga ik ook niet meer zonder meditatie door het leven. 

Mediteren maakt het leven zoveel makkelijker. Het geeft meer rust, meer focus en ik ben me er steeds beter van bewust wat er gebeurt als er ergens wrijving ontstaat en hoe ik daarmee om moet gaan. Ook raak ik minder snel gefrustreerd als de dingen niet gaan zoals ik zou willen. Teleurstellingen zijn er nog wel, maar dat nare gevoel lost steeds sneller op. En dan ga ik door met mijn leven. 

Waar betekent meditatie voor jou?

Intrigeert het je of vind je het maar zweverig? Ik denk eerder het eerste anders zou je niet op deze site zijn, toch? 

Zou je het wel eens willen proberen, maar vind je de tijd niet?

Heb je een eigen meditatiebeoefening?

Ik hoor nog wel eens van oud-cursisten dat het bijhouden van hun beoefening een grote uitdaging is. Er is ook maar weinig in deze wereld dat je uitnodigt om stil te zitten en naar binnen te gaan. Voor je het weet wordt je meegesleurd in de maalstroom van het leven.

Je moet ergens je inspiratie vandaan halen. 

De Boeddha zei het al tegen zijn monniken: “Wat je nodig hebt is de sangha (een community, mensen die elkaar motiveren in het oefenen, weten dat je niet de enige bent die mediteert), de dhamma (de leer achter het mediteren) en de Boeddha (een leraar die je een spiegel voorhoudt, die je bewust maakt van je blinde vlekken, iemand aan wie je vragen kunt stellen, iemand die jou vragen stelt).”

Het is mijn intentie met MettaMind om dit te faciliteren. Een community waar je like-minded people tegen komt, een plek waar je kunt leren en iemand die je vragen kunt stellen. Ik geniet enorm van het overdragen van de leer – zoals ik het weer van mijn leraren heb geleerd. Het is voor mij een grote eer dat ik af en toe jullie Boeddha mag zijn.

En jullie zijn mijn Boeddha’s. Ieder gesprek, iedere gezamenlijke meditatie en onderzoek verdiept mijn kennis en begrip van meditatie. En van de werking van de mind. Ik ben je zeer dankbaar voor het fijne contact.

Ik wil je met MettaMind graag een liefdevol duwtje in de rug geven om tijd voor jezelf vrij te maken. En misschien ook om op je meditatiekussentje te gaan zitten. Het hoeft echt niet veel tijd te kosten. Het is al een enorm verschil of je een paar minuten per dag mediteert of helemaal niets doet. 

Bovendien hebben anderen ook baat bij jou beoefening. 

Wanneer jij goed voor jezelf gaat zorgen zul je ook beter voor jouw omgeving zorgen.

Wanneer jij begrip hebt voor je eigen worstelingen, zul je ook begrip hebben voor die van anderen.

Daarmee maken we met elkaar de wereld een beetje mooier.

Met metta,

WINEKE