Ken je het water experiment van de Japanner Masuro Emoto dat zoveel indruk heeft gemaakt? Hij zette glazen potjes met water op een stukje papier met twee verschillende soorten woorden. Op de ene reeks stonden vriendelijke en liefdevolle woorden en op de andere reeks hatelijke woorden. Daarna bevroor hij het water en legde de waterkristallen onder een microscoop.

En toen zag hij iets heel bijzonders. De waterkristallen van de liefdevolle woorden waren prachtig om te zien: symmetrisch, helder, sprankelend. Terwijl het bevroren water van de hatelijke woorden totaal geen kristalstructuur liet zien maar alles donker en verwrongen was.

Dr. Emoto heeft ook geëxperimenteerd met rijst. Op het ene potje schreef hij ‘I Love You’ en op het andere potje ‘You Fool’. Dertig dagen sprak hij deze woorden uit tegen de potjes rijst – wat er vast heel grappig uitzag – en ook hier zag hij iets soortgelijks. De ‘I Love You – rijst’ was nog helemaal wit en de ‘Fool’ was zwart en bedorven.

Als woorden dit effect hebben op water, wat voor een effect zouden de woorden die we tegen onszelf uitspreken, op ons hebben? Wij bestaan voor meer dan de helft uit water.

Zeg jij tegen jezelf: ‘I hou van jou. Dat heb je goed gedaan! Wat zit je haar leuk’. Of is het vaker iets van: ‘Stommerd, hoe had je dat nou kunnen doen. Of ‘Wat heb je nou weer voor iets doms gezegd’. Of: ‘Je ziet er niet uit, hoe kun je zo de deur uitgaan!’.

Ik vermoed het laatste. We zijn vaak zo kritisch op onszelf. Vooral als de dingen niet zo gaan zoals we willen. Dan zeggen we woorden tegen onszelf die we nooit tegen iemand anders zouden zeggen.

Hoe zou het voor je zijn, als je ’s ochtends bij het opstaan tegen jezelf in de spiegel zou zeggen:

‘Goedemorgen schat. Fijn je weer te zien’.

En dan als je de deur uitgaat en een laatste blik in de spiegel werpt: ‘Goh, wat zie je er leuk uit vandaag’.

Of na een presentatie op je werk: ‘Wat heb je dat goed gedaan lieverd. Ik ben trots op je’.

En in gesprek met een vriendin: ‘Wat ben ik toch een fijne vriend(in)’.

Dat maakt je vast heel blij.

We zijn het gewoon niet gewend om lief voor onszelf te zijn. Omdat ons oerinstinct ons zo opjaagt. Vanuit de intentie om ons scherp te houden en om fouten en problemen in de toekomst te voorkomen.

Maar het haalt er wel een beetje de glans vanaf. En is vaak helemaal niet nodig.

Het goede nieuws is dat je dit wel kunt ontwikkelen.

Heb jij nu ook het gevoel dat je jezelf meer naar beneden haalt dan nodig is? Dat je jezelf onder druk zet met negatieve boodschappen?

Wil je dat veranderen en positiever in het leven te staan en blij zijn met jezelf, met de dingen die je doet, wat je zegt en hoe je eruit ziet…?

Dan is mijn Compassietraining misschien wel wat voor jou.

In deze training ga je de positiviteit, de liefde en vriendelijkheid die in je zit voelen. Dat is een hele sterke kracht waarmee je jezelf kunt ondersteunen wanneer het even tegen zit. Een kracht die je helpt om met stress om te gaan en je weerbaar maakt voor tegenslag en onzekerheid.

Zodat je voluit kunt gaan genieten van het leven, van de dingen die je doet en de mensen waar je mee bent. Zelfs tijdens een crisis.

Hier alle info: https://mettamind.nl/mbcl-mindfulness-compassie-training/