Hoe zou het zijn als je een week lang uit je hoofd bent? Als je zeven dagen lang niet hoeft te denken aan je to- do lijst? Je geen mails hoeft te beantwoorden, er geen memo’s geschreven hoeven te worden en er niemand gebeld of geappt hoeft te worden? Hoe zou het zijn als je een week lang niet hoeft te bedenken wat je ’s avonds gaat eten of wat je in huis moet halen…? Zeven dagen lang niet haasten, niet van A naar B en weer terug.

Zou je soms niet, alleen maar willen zijn? Niets moeten. Nergens over na hoeven te denken. Geen enkele beslissing hoeven te nemen.

En nog mooier, dat ver weg van de bewoonde wereld, waarin niets je doet denken aan je verantwoordelijkheden en verplichtingen thuis. Hoog in de heuvels, omringt door grasvelden met hier en daar een groepje bomen en wat struiken. In een ruime villa. Wit, Moorse stijl, met een tuin vol prachtige blauwe, roze en witte bloemen waar ‘s avonds de geur van jasmijn vandaan komt. Met een groot terras, heerlijk zwembad voor verkoeling en oneindige stilte. Slechts onderbroken door het geluid van de wind, in de verte de loeiende koeien.

Zo waren vorige week onze dagen in Andalusië, tijdens onze jaarlijkse MettaMind retraite.

Doet me denken aan een meditatie uit de Compassietraining die heet ‘De veilige plek’. Je gaat in gedachten terug naar een plek waar je je prettig voelt. Waar je je kunt ontspannen en helemaal jezelf kunt zijn. Dit soort prettige gedachten actief oproepen, geven je geest rust zodat je kunt ontspannen en het geluk kunt voelen dat (misschien een beetje verstopt) in je zit.

Deze plek is voor mij zo vers dat ik al een week op een roze wolk leef. Het was echt fantastisch. Misschien wel onze beste retraite tot nu toe. Ik ben er nog vol van.

Wat was voor jou de laatste plek waar je zo gelukkig was? Een fijne reis, een mooie vakantieplek, een park, een plek waar je met vrienden iets leuks deed, of misschien gisteren, tevreden met een kopje thee op de bank?

Zie de ruimte voor je. Het gezelschap. De dingen die je deed. En laat dat gevoel door je heen gaan. Een paar minuutjes. Open je hart en voel…

Alleen al je dit voorstellen ontspant de geest.

Het is zo belangrijk dat je er af en toe even tussenuit bent. Zodat je geest rust heeft, kan ontspannen en jij ruimte krijgt voor jezelf. Voor wat je voelt, in je lichaam, in je hart, voor wat je intuïtie je te vertellen heeft.

Want als je hoofd het niet meer weet, dan heb je altijd nog je lichaam. Je lichaam weet heel goed welke kant je op moet. We moeten alleen die taal wat beter leren kennen én erop durven vertrouwen.

Dat kan makkelijker in een omgeving waarin er weinig prikkels zijn, die ook nog eens comfortabel is en waarin er – heel luxe – volledig voor jou wordt gezorgd. Misschien mag dat ook wel een keer? Misschien ben je het wel waard om, in ieder geval, één keer per jaar alles los te kunnen laten, dichter bij jezelf te komen en je weer op te laden?

Nu is het natuurlijk niet altijd mogelijk om naar zo’n mooie plek in Andalusië te gaan, maar misschien kun je wel één keer per jaar je eigen retraite organiseren?

Gewoon door een huisje in de natuur te boeken, je telefoon uit te zetten, je laptop dicht te laten, gezond (veganistische of vegetarisch) eten mee te nemen, alcohol even te laten staan en je eigen MettaMind retraite programma doen. Met ’s ochtends yoga, rond het middaguur meditatie en aan het einde van de dag kalmerende yoga met meditatie. Neem een inspirerend boek mee voor tussen je sessies, wellicht over spiritualiteit of lees nog eens wat eerdere peptalks. Maar misschien ga je wel helemaal de stilte in? Je zult verrast worden door wat je dan tegenkomt .

Goed voor jezelf zorgen geen luxe maar noodzaak.

Waarom niet het jezelf gunnen? Hier zie je wat het Suzanne heeft gebracht.

Ik wens je een rustig weekend.

Met metta,

WINEKE