Afgelopen weekend was ik op het verjaardagsfeestje van Robert. Robert was net verhuist naar een prachtige nieuwbouwwoning in een buitenwijk van Hilversum en had een divers groepje vrienden uitgenodigd.

We stonden op een sjiek grijs betegeld terras, keken uit op dezelfde prachtige woningen waar het groen van het omringende bos bovenuit toornde, en genoten van de zomeravond met lekkere Aziatische hapjes en drankjes.

De avond liep tot z’n einde toen John – een oud studiegenoot van Robert – vroeg of iemand het boek ‘De meeste mensen deugen’ had gelezen.

Grappig, die vraag komt tegenwoordig best vaak voorbij.

Zou de meesten mensen deugen of zijn wij diep van binnen egoïstische en boosaardig? Ik zie dat mensen soms erg heftig kunnen reageren, maar zouden we echt geboren zijn met al die negativiteit?

Wat denk jij?

John was hier best pessimistisch over.

Ik weet het niet… ik denk dat veel van onze rare bokkensprongen voortkomen uit stress.

Want stress geeft een gevoel van onveiligheid en dan kom je onbewust in een fight – flight – freeze reactie terecht, en heb je geen tijd om rekening te houden met anderen.

The rabbit only sees the rabbit whole.

Stress leidt ook tot piekeren en zorgen maken. En dat maakt dat je hoofd vol zit en je geen ruimte hebt voor de wensen en behoeften van anderen.

En stress geeft tunnelvisie. Je moet jezelf zo snel mogelijk in veiligheid brengen want je geest denkt dat je in gevaar bent. En dan gaat het op dat moment even alleen om jou.

Het zijn vaak onze gestreste gedachten en emoties die maken dat we onhandig doen of andere kwetsen.

Vaak onbedoeld en ongewild.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Want wie ben je als je geen stress hebt? Wie ben je als je geest zich kan ontspannen? Als er even geen zorgen zijn over de toekomst. Als je niet piekert over het verleden, maar geniet van het moment, tevreden bent met jezelf, en voldoening haalt uit de dingen die je doet?

Dan is er toch vriendelijkheid? Empathie. Zorgzaamheid, Dankbaarheid.
Is dat niet wie we echt zijn? Een ontspannen tevreden persoon, die pas ruimte krijgt als de stress voorbij is? Wat denk jij?

Zie jij ook het vriendelijke, tevreden en ontspannen deel in jezelf? Maar merk je ook dat het vaker dan je zou willen overschaduwd wordt door zorgen en gepieker? Over je to do-lijst, over deadlines en budgetten, over relaties die stroef gaan, werk dat te veel van je vraagt?

Als voor jou die stress wel wat minder mag en je meer wilt genieten en dankbaar en tevreden wilt zijn met jezelf en de dingen die je doet, dan is dit misschien het moment om daar verandering in aan te brengen.

Misschien met wat hulp van buitenaf. Met iemand die je een spiegel voorhoudt en je alternatieven aanreikt waar je nog helemaal niet aan had gedacht? We hebben allemaal onze blinde vlekken en hardnekkige patronen.

Deze maand geeft ik iedere week twee gratis ‘Op Weg naar Rust – Sessiescadeau.

In deze ‘Op Weg naar Rust – sessie’ ga je begrijpen waarom je zoveel in je hoofd zit en waarom je het zo moeilijk vindt om te ontspannen. Je krijgt inzicht in de patronen van je geest die maken dat je soms zo opgeslokt raakt door zorgen over bijvoorbeeld je werk, je relatie, je toekomst, en je snapt waarom je zoveel piekert en waarom het je maar niet lukt om daarmee te stoppen.

Als je dat eenmaal doorhebt, dan weet je ook hoe je dit naar de achtergrond kunt laten gaan en hoe je ruimte kunt maken voor wie je echt bent: een ontspannen, tevreden en liefdevol persoon die gelukkig is met zichzelf en de wereld zich heen.

Dat is toch het leven zoals het voor ons is bedoeld. Niet een aaneenschakeling van problemen maar een samenzijn vanuit liefde.

Wil jij ook meer vanuit liefde leven, maak dan gebruik van mijn aanbod en schrijf je in voor een gratis ‘Op Weg naar Rust – Sessie’.

Jij vertelt in jouw eigen woorden – kort of lang – waar je nu staat in je leven en ik geef je minstens drie bruikbare tips en adviezen voor meer rust, meer ontspanning en meer genieten.

Je bent super welkom.

Ik wens je een vriendelijke dag.

Met metta,

WINEKE