Heb jij ooit vlak achter de kont van een paard langs gelopen. Zo dichtbij dat je de warmte van zijn vacht kon voelen?

Dat werd mij gevraagd om te doen tijdens een pilot ‘Mindfulness met Paarden’. Ik kan je zeggen, dat is best spannend. Ook voor iemand die vroeger een paardenmeisje was.

Zo stond ik op een zonnige maandagmorgen in een laaggelegen weiland onderaan een dijk ergens in Amsterdam Noord tegen de schoft van een bruine merrie, de leider van een groepje van vier paarden. Toen ik voldoende moed had verzameld, schuifelde ik – extra bewust van mijn adem, langs het paard naar achteren en stapte ik met grote trage passen langs het enorme achterwerk en weer terug naar voren.

Voor de merrie was er natuurlijk niets aan de hand. Zij bleef heel rustig staan totdat ik klaar was met mijn rondje. Deze oefening ging natuurlijk over vertrouwen en loslaten. En vast over nog veel meer, maar wat me het meest is bijgebleven van deze dag, is het moment waarop een van mijn mede-deelneemster, naast haar paard, in tranen uitbarstte. Het was wat onverwacht en we wisten allemaal even niet wat we moesten doen.

Alleen de bruine merrie twijfelde niet. Ze liep van me weg en stapte heel rustig naar de bedroefde vrouw en ging naast haar staan. Alleen maar staan. Meer niet. De vrouw, enigszins verbaast, slikte haar tranen weg en kwam weer tot rust.

Dit is wat sommige dieren zo goed kunnen. Je steunen door alleen maar bij je te zijnWij denken vaak dat we iets moeten doen als een ander het moeilijk heeft. Tips en adviezen geven, geruststellen, moed inspreken. Dat kan natuurlijk heel ondersteunend zijn, maar soms, als er even geen woorden zijn, is het ook heel helend als je er gewoon bent. Om verbinding te maken en goede intenties te delen.

Dat vind ik ook zo mooi van het samenkomen tijdens mindfulness-groepstrainingen. Dan zitten we ook samen, soms in stilte, soms met woorden. En steunen we elkaar in het leren omgaan met een onrustige geest in een turbulente wereld. En helpen we elkaar om rust, kalme en ontspanning te vinden in een wereld die zoveel van ons vraagt. Gewoon door samen te zitten en samen te zijn. Nu misschien wel waardevoller dan ooit.

Wil jij ook die rust en kalmte ervaren? Of wil je misschien jouw (mindfulness) vaardigheden willen opfrissen en verdiepen? Zodat je beter bestand bent tegen de stress en onzekerheid van deze tijd? Wij starten 5x per jaar met mindfulnesstrainingen in Amsterdam