Ken je dat moment dat je van plan bent om thuis te genieten van me-time en je na vijf minuutjes al van de bank springt? Omdat het je plotseling opvalt, dat de afwas er nog staat, er nog zoveel kleine reparaties moeten worden gedaan en overal in het huis stapeltjes liggen die nog een plek moeten krijgen.
Ken je het gevoel van een lichte spanning die je overvalt als je naar je volle inbox kijkt? Of als een appje na vier uur nog steeds niet is beantwoord?
Ik heb het over die sluimerende onrust die eigenlijk helemaal niet nodig is en waar je maar al te graag vanaf wilt.
Want je verlangt zo naar rust.
Alleen weet je niet hoe.
Je zet kruisjes in je agenda, je verschuift prioriteiten en je maakt goede voornemens. Je mediteert braaf elke dag en gaat wekelijks vol goede moed naar yoga.
Toch blijft dat opgejaagde gevoel.
Als al deze plannetjes niet werken, dan zou het kunnen dat deze onrust niets te maken heeft met je volle agenda of een vol hoofd, maar dat het in je lichaam zit.
We hebben allemaal in ons leven grote en kleine stressvolle situaties meegemaakt waarbij vechten of vluchten geen optie was (de fight-or-flight-reactie). Omdat je toen niet in actie kon komen, is je zenuwstelsel in een freeze terechtgekomen. Want je kon niets doen.
Omdat je daarna deze freeze niet hebt kunnen ontladen, blijft deze energie in je lichaam. Dat voelt als onrust.
Dus het toen niet kunnen oplossen van de freeze, kan heel goed de reden zijn dat je nu niet kunt ontspannen.
We denken vaak dat onrust een mentaal probleem is, dat mentaal moet worden aangepakt. We bedenken allerlei plannetjes over hoe we van de onrust in ons hoofd kunnen afkomen. Maar daar zit de oplossing niet.
Het is je lichaam dat spanning ervaart. Daar krijg je stress van.
- De spanning in je lichaam maakt dat je niet rustig op de bank kunt zitten.
- De spanning in je lichaam maakt dat je zelden tevreden bent met wat je doet of wie je bent.
- De spanning in je lichaam maakt dat je het moeilijk vindt om grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen.
We moeten weer leren hoe we ons (autonome) zenuwstelstel kunnen ontspannen. We moeten ons weer veilig gaan voelen en onszelf liefdevol accepteren. Met alle leuke en uitdagende kanten die daarbij horen.
Dit inzicht zou best eens de missing link kunnen zijn in onze zoektocht naar rust. We moeten ons zenuwstelsel (de nervus vagus, waar je tegenwoordig veel over leest op de socials) ontspannen. En dat kan niet op wilskracht, we komen daar niet bij via onze mind. Maar wel via ons lichaam. Met speciale super eenvoudige oefeningen die je thuis heel goed kunt doen.
De ontspanning van de nervus vagus is een relatief nieuw inzicht in de wereld van persoonlijke ontwikkeling. Ik houd me hier al een tijd mee bezig en ik zie een enorme transformatie. Bij mezelf en in mijn praktijk, bij mijn retraites, coaching en trainingen.
Wanneer je zenuwstelsel ontspannen is, is je blik op de wereld ontspannen. Je moet minder, je doet meer wat bij je past, je hart opent zich, je hebt meer zelfvertrouwen en je voelt meer verbinding met anderen.
Met dit inzicht kun je dit eindelijk realiseren.
Maar geloof mij niet. Check bij jezelf of je inderdaad nog ergens een freeze in je lichaam ervaart en of je dat kunt ontspannen. Daar wil ik je met MettaMind graag bij helpen.
Met mijn retraites, trainingen en personal life-coaching
Ik vermoed dat velen van ons dit goed kunnen gebruiken. Een voorzichtige schatting is dat 60% van de mensen onbewust ergens in het lichaam een freeze heeft. Ik vermoed eigenlijk wel meer… En dat blokkeert heel veel fysieke en mentale processen.
En dit inzicht in de werking van ons zenuwstelsel zou dat eindelijk kunnen oplossen.