Wat een rare tijd is dit toch. Er komt zoveel op ons af. Als je naar het nieuws kijkt, denk je dat de wereld in brand staat. De ene crisis is nog niet voorbij of er dient zich weer een andere aan. En de daaropvolgende crisis kunnen we al voelen aankomen… 

En het gekke is, het is op een rare manier verslavend, waardoor je de hele dag door met het nieuws bezig kunt zijn. Je staat ermee op, overdag je praat erover en ‘s avonds ga je ermee naar bed. Dat doet ons oerinstinct. Dat houdt zich altijd maar bezig met problemen. Om jou te kunnen beschermen tegen wat er zou kunnen gaan gebeuren. 

Maar is dat niet tegen beter weten in? Kun je jezelf wel ‘beschermen’ door de hele dag het nieuws te volgen en je steeds maar voor te bereiden op wat er zou kunnen gaan gebeuren? 

Wordt jouw wereld daar niet juist stressvoller van? 

Hoe zou de wereld van Jan, de boer uit Friesland die de hele dag op het land bezig is, eruit zien?
Of van Paul, de schilder uit Den Haag die de hele dag op de steigers aan het schilderen is? 

Of van Janneke die op een Amsterdamse kinderboerderij werkt? 

Zij zijn vooral bezig met wat er die dag aan klussen gedaan moeten worden en zullen niet zo vaak denken dat de wereld in brand staat. 

Nu sta jij waarschijnlijk niet op de steigers of tussen de geiten, 

maar je kunt je wel laten inspireren door mensen die de hele dag met hun handen bezig zijn. Mensen die geen tijd hebben voor het nieuws (of voor social media) en vooral gericht zijn op hun eigen wereld. 

Hoe zou jouw wereld eruitzien, als je alle onheilspellende berichten aan je voorbij laat gaan? Als je in plaats van oorlogsbeelden mensen ziet die je dierbaar zijn, je iets aardigs tegen een buurman zegt, je een wandelingetje maakt en je de vogels hoort fluiten? 

Is het een idee om de komende tijd jouw wereld wat kleiner te maken? En je te richten op liefde, plezier en ontspanning in jouw leven. 

Bijvoorbeeld door: 

  • Aandacht te besteden aan mensen die je dierbaar zijn.
  • Lief te zijn voor jezelf en je grenzen te bewaken.
  • Te rusten wanneer je dat nodig hebt.
  • De natuur in te gaan wanneer je energie nodig hebt.
  • Tijd te maken voor de bezigheden die jou echt voldoening geven… 

Daarmee maken wij met elkaar de wereld een beetje mooier. Want als jij goed voor jezelf gaat zorgen, zul je ook goed zorgen voor de wereld om je heen. Wanneer jij begrip hebt voor jouw eigen worstelingen, zul je die ook hebben voor de worstelingen van anderen. 

Ik draag daar graag met MettaMind aan bij met mijn Compassietrainingen. 

Deze training helpt je om goed voor jezelf te zorgen. Je gaat ontdekken dat je best wat liever voor jezelf mag zijn, dat de lat niet altijd zo hoog hoeft te liggen, dat je niet altijd zo hard hoeft te werken en dat – wat je doet en wie je bent – goed genoeg is. En dat is echt zo!

Ik beloof je, na 8 weken ziet jouw wereld er veel liefdevoller en onbezorgder uit. 

Meedoen met De Compassietraining? Hier alle info. https://mettamind.nl/mbcl-mindfulness-compassie-training/

Ik wens je een kleinere en liefdevolle wereld toe. 

Met metta, 

WINEKE