Een van de mindfulness tips die mij het meeste heeft gebracht is er een die je vast zo vaak hebt gehoord dat het bijna een dooddoener is: ‘niet oordelen’.

We oordelen continue, de hele dag. Aan de lopende band. Dit vind ik goed, dat vind ik niet goed. Dit is ok, dat is niet ok. Dit vind ik prettig, dat vind ik niet prettig… En over mensen: hem vind ik leuk, haar vind ik niet leuk. Van hem heb ik last. Zij is ok. Op zich is daar niets mis meer. Het is goed als je kunt beoordelen of iemand het beste met je voor heeft of dat je beter niet dat duistere straatje in kunt lopen.

Onze mind oordeelt met de beste bedoelingen om ervoor te zorgen dat we nu en in de toekomst veilig zijn. Dus we hoeven ook niet te oordelen over het oordelen.

Alleen heeft je mind (met haar klittenband voor het negatieve en tefal laag voor het positieve) de neiging om vooral te focussen op wat niet ok is.

Daardoor ziet je leven er vaak veel negatiever uit dan nodig is. En zie jij zélf er ook veel negatiever uit dan nodig is. Want je bent vast ook zo oordelend over jezelf.

Ook iets wat de mind doet. Om ervoor te zorgen dat je altijd het beste uit jezelf haalt.

Ik spreek – als Miss Perfect – uit ervaring. Daarom was het voor mij een extra uitdaging om met entrepeneur Chris Parker (in het Engels!) in gesprek te gaan voor een geluid èn video podcast over ‘what I do and why I do what I do’. Je stem terug horen is een ding, maar naar je eigen sprekende hoofd kijken is iets heel anders.

Maar toen ik terugkeek, ik durf het bijna niet te zeggen… was ik voor het eerst tevreden met mijn verhaal. Ik ging niet malen over mijn haperingen, ik mopperde niet over mijn haar, ik sloeg me niet voor mijn kop. Het was ok. Het was gewoon goed genoeg.

Ik durf het je zelfs hier te laten zien:

Ik weet bijna zeker dat ik dit zonder mijn mindfulnessbeoefening nooit zou hebben gedacht. Mindfulness meditatie heeft mij geleerd de negatieve gedachtestroom in mijn mind te negeren en ruimte te maken voor mijn hart. En natuurlijk hoor ik dan mijn hart zeggen dat ik ok ben. Ieder moment van de dag. Wat ik ook doe.

Hoe fijn is het als je tegen je eigen spiegelbeeld kunt zeggen: jij bent ok. Dat je tegen je lichaam kunt zeggen: dank je wel voor al het harde werk. Het is ok dat je ouder wordt, dat de huid slapper wordt, dat er hier en daar een vetrolletje zit.

Een eenvoudige vaardigheid van de geest die iedereen kan leren.

Geïnteresseerd?

Wij geven 3x per jaar een 8-weekse Compassie Training.

Ik beloof je, na 8 weken zal de wereld, én jij zelf, er heel anders uit zien.

Met metta,

WINEKE