Er was een jongen met weinig zelfbeheersing. Zijn vader gaf hem een zak spijkers en zei tegen hem dat elke keer als hij zijn zelfbeheersing verloor, hij een spijker in de achterkant van de schutting moest slaan.

De eerste dag sloeg de jongen 37 spijkers in de schutting. Over de volgende paar weken, toen hij leerde zijn woede onder controle te krijgen, werd het aantal spijkers dat hij in de schutting sloeg geleidelijk minder. Hij zag in dat het gemakkelijker was om zijn zelfbeheersing niet te verliezen, dan al die spijkers in de schutting te slaan.

Uiteindelijk kwam de dag dat de jongen zijn zelfbeheersing niet meer verloor. Hij vertelde dit aan zijn vader en zijn vader stelde voor dat de jongen nu voor elke dag dat hij zijn zelfbeheersing behield, een spijker uit de schutting haalde.

De dagen gingen voorbij en de jongeman was eindelijk zover dat hij zijn vader kon vertellen dat alle spijkers waren verdwenen. De vader nam de jongen bij de hand en ging met hem naar de schutting. Hij zei: ‘Je hebt het goed gedaan, mijn zoon, maar kijk nu eens naar al die gaten in de schutting. De schutting zal nooit meer hetzelfde zijn.
(Bekend verhaal, auteur onbekend).

Ik denk dat we soms onderschatten wat de impact is van onze woorden.

Je kunt je waarschijnlijk nog steeds die ene nare opmerking van een ouder of goede vriend of vriendin herinneren, en waarschijnlijk voel je ook nog steeds hoezeer het je gekwetst heeft… En misschien heb je zelf ook wel eens iets gezegd waar je nu nog steeds spijt van hebt.

Woorden laten hun sporen achter. Als je regelmatig negatieve woorden gebruikt, wordt je daar ook steeds beter in. Want onze hersenen maken bij herhaling een nieuw paadje ‘negativiteit’ aan. ‘Neurons that fire together wire together’. Zo leert ons brein. Je wordt dan steeds een betere mopperaar. Of een betere klager… Of steeds bozer.

Wat vaak niet in ons opkomt is, dat het andersom ook zo werkt. Als je vooral aardig en bemoedigende dingen zegt, tegen jezelf (èn tegen anderen), voel je je veiliger, meer gewaardeerd, ben je meer ontspannen, kun je meer jezelf zijn, krijg je meer zelfvertrouwen, durf je meer te ondernemen, word je creatiever…

Kortom, als je in het nu aardig voor jezelf bent, creëer je een versie van jezelf die veel krachtiger en gelukkiger in het leven staat. En het gekke is, je hoeft het niet eens te geloven. Onderzoek wijst uit dat alleen al een dagelijkse meditatie van vijf minuten – waarin je gedurende twee weken je jezelf voorstelt als de beste versie van jezelf – je positiever maakt.

Nu kan ik me voorstellen dat je in het dagelijks leven vaak zo opgeslokt wordt door alles wat erop je bordje ligt, dat je niet eens de tijd hebt om stil te staan bij wat je nou eigenlijk allemaal tegen jezelf zegt. Die ‘innerlijke criticus’ valt vaak helemaal niet op. Maar je voelt ‘m wel. Een beetje als een blok aan je been, alsof iemand de glans er een

beetje vanaf haalt. Als jij af wilt van dat blok aan je been, als jij lichter en positiever in het leven wilt staan, dan kan je een moment voor jezelf tijdens mijn retraites een uitkomst zijn. Dan kun je je helemaal onderdompelen in vriendelijkheid en bemoediging. Met behulp van de eeuwenoude wijsheden uit verschillende yoga en meditatietradities ga je ruimte maken voor je hart, zodat:

  • Je ziet dat het glas half vol is, in plaats van halfleeg.
  • Je je focust op mogelijkheden en kansen, in plaats van op wat er niet goed is.
  • Je ziet wat je wèl hebt, in plaats van wat je niet hebt.
  • Je jezelf een leuk mens gaat vinden, in plaats van dat je steeds tegen jezelf zegt wat er niet goed is.
  • Je dankbaarheid gaat ervaren, voor wie je bent, wat je doet en wat je hebt. De hoogste helende energie die er is.

Meer compassie in je leven is als het leren van een nieuwe taal. Hoe vaker je vriendelijke woorden herhaalt, hoe meer ze in je systeem komen te zitten. Daar wil ik je graag bij ondersteunen.

  • Je gaat ervaren dat het leven rooskleuriger is, dan je gestreste mind vaak denkt.
  • Je gaat jouw innerlijke helper ontdekken, als antidote tegen jouw innerlijke criticus.
  • Je gaat je hart openen, als antidote tegen de lage frequentie van boosheid, jaloezie, somberheid.

En de praktijk wijst uit dat deze aanpak werkt. Ik zie het bij mezelf, bij mijn leraren en in mijn praktijk. Het is een grote eer dat ik sinds op start van MettaMind inmiddels meer dan 1.000 personen heb mogen begeleiden naar een mindful leven waarin ze de dingen doen die hun voldoening geven. Zo maken we met elkaar de wereld een beetje mooier. Wanneer wij ons hart openen en gelukkiger worden, zijn we een inspirerend voorbeeld voor anderen. Wanneer wij gaan luisteren naar onze eigen behoefte en weten hoe we goed voor onszelf moeten zorgen, zullen we ook goed voor anderen zorgen.