Hoor jij ook regelmatig dat stemmetje in je hoofd dat je streng toespreekt? Ik schrijf er wel vaker over. Ik heb het over dat stemmetje dat je steeds maar waarschuwt dat je geen fouten mag maken. Dat je kritisch toespreekt als je een steekje hebt laten vallen. Dat je afstraft als je iets bent vergeten of als je buiten de lijntjes hebt gekleurd.

Dat stemmetje wil je natuurlijk liever niet horen. Want zo’n ‘bestraffing’ kan best pijnlijk zijn.

Daarom doe je misschien extra je best om fouten en ‘ongebruikelijk’ gedrag te voorkomen. Check je alles tot in den treure. Herschrijf je vele malen je emails. Zit je nog tot laat te werken om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd hebt gezien.

Ik heb inmiddels aardig wat inzicht in dat stemmetje gekregen. Toen ik nog in loondienst werkte, zat ik vaak als laatste op kantoor om de puntjes op de i van de volgende dag te zetten. En nu als trainer en coach heb ik alle gelegenheid om dit patroon te onderzoeken. Bij mezelf en bij mijn deelnemers.

Mensen noemen het vaak perfectionisme, maar ik denk dat het niet gaat over alles perfect willen doen, maar meer over angst om afgewezen te worden.

En daar kun jij helemaal niets aan doen. Het is conditionering wat al begint bij de opvoeding.

Want als kind kreeg je vaak te horen als je iets ‘fout’ had gedaan, soms ook gepaard met een ‘straf’. Omdat je ouders je – met alle goede bedoelingen – wilden voorbereiden op de grote mensen wereld ‘waarin je nou eenmaal een bepaald gedrag moet vertonen’. Op school, tijdens je studie moest je ook voldoen aan de eisen van het opleidingssysteem. Zo zijn we geconditioneerd om fouten te vermijden.

Maar nu ben je groot. Dus hoe zou het zijn als je van nu af aan dat strenge stemmetje laat varen en tegen jezelf zegt: lieverd, je bent goed zoals je bent. Je hoeft niet altijd zo hard te werken. Je hoeft niet zo over jezelf te twijfelen. Je bent echt leuk.

Zou je dan niet veel gelukkiger en ontspannen zijn?

Dit is natuurlijk een retorische vraag, maar toch… meestal zijn we niet zo aardig voor onszelf.

We zijn zo geconditioneerd om kritisch te zijn, eigenlijk voor heel veel dingen, dat we deze strengheid bijna normaal zijn gaan vinden.

Maar misschien moeten het niet meer normaal vinden en zou het nieuwe normaal moeten zijn dat we van onszelf houden.

Van jezelf houden haalt een hele hoop stress uit je leven. Het maakt je gelukkiger, creatiever, geeft je energie en maakt je weerbaarder voor de onverwachte wendingen in het leven.

Zo is liefde een antidote tegen stress. Dan gaat het niet over seksuele liefde. Ook niet over zweverige liefde. Maar gewoon over vriendelijk in de wereld staan. Volgens het boeddhisme de kern naar verlichting.

Just be nice.

Als jij ook wat vriendelijker wilt zijn voor jezelf (en voor anderen), dan moet je jezelf er regelmatig aan herinneren om lief te zijn, want in deze snelle stressvolle samenleving kom je het niet zo vaak tegen.

Ik herinner je daar ook graag aan. Met deze peptalks maar ook met mijn retraites. Just be nice wordt mijn missie voor de komende jaren.

Met mijn coaching, trainingen en retraites. Ik dompel je onder in vriendelijkheid. Alleen maar vriendelijke woorden. Alleen maar met liefdevolle mensen. Op mijn retraites wordt er liefdevol voor je gekookt, we doen meditaties die je hart openen, yogaoefeningen die je lichaam zacht maken, schrijfoefeningen die je helpen vriendelijk tegen jezelf te praten. Altijd op een liefdevolle, goed verzorgde plek, midden in de natuur wat natuurlijk ook een en al liefde is.

Ik wens je een liefdevolle dag.

Met metta,

Wineke