Wist je dat de Dalai Lama eigenlijk een wetenschapper is? Hij ziet meditatie als onderzoek van de geest: je creëert (op je stoel of kussen) een laboratoriumsetting waarin je ongestoord, zonder afleiding, je eigen geest kunt onderzoeken. Om te ontdekken waar jouw ‘lijden’ vandaan komt en hoe je jezelf daarvan kunt verlossen.

Tijdens bijeenkomsten van het Mind & Life Instituut spreekt hij met talloze gerenommeerde wetenschappers over het raakvlak tussen wetenschappelijke inzichten over de werking van de geest en het boeddhisme. Om zo positieve verandering in de wereld te creëren.

Natuurlijk zijn er ook veel journalisten aanwezig en worden er dagelijks persconferenties gehouden met de Dalai Lama en de wetenschappers.

Tijdens een van deze interviews vroeg een journalist aan de Dalai Lama Your Holiness, how dow you deal with self hatred?” “Wat bedoelt u?”, vroeg de Dalai Lama. “Nou, wat doet u als u vindt dat u iets stoms heeft gedaan en boos wordt op uzelf?” De Dalai Lama richtte zich tot zijn vertaler. “Volgens mij begrijp ik de vraag niet”. De vertaler deed zijn best de vraag in het Tibetaans te herhalen, maar nog begreep de Dalai Lama de vraag niet. Hij keek verbaast de journalist aan: “Hoe kun je jezelf nou haten?”.

Ik denk dat jij en ik de vraag heel goed begrijpen. We zijn immers vaak ook zo kritisch op onszelf. Vooral als het niet zo gaat zoals we willen. Dan zeggen we dingen tegen onszelf die we nooit tegen iemand anders zouden zeggen. “Stommerd, hoe kun je dat nou weer zijn vergeten! Waarom heb je nou weer zoiets doms gezegd!”

Nog kritischer zijn we vaak over hoe we eruitzien. “Je ziet er niet uit. Je haar zit stom. Je benen zijn te dik.” Of ze zijn te dun.

Allemaal wat de geest je vertelt.

En dat heeft een reden.

Het oerinstinct van je geest wil dat je nu geaccepteerd, veilig en gelukkig bent. En het wil voorkomen dat je in de toekomst in de problemen komt. Daarom is je geest zo über kritisch over alles wat je doet, denkt en zegt.

Het zal vast ook iets cultureels zijn, dat de Dalai Lama geen zelfhaat kent. Wij in het westen, zijn toch opgegroeid met het idee dat we nog niet helemaal af zijn en dat we iets moeten leren, iets moeten veranderen en iets moeten verbeteren om goed genoeg te zijn. Als dan iets anders loopt dan gedacht, dan vind je al gauw dat het jouw schuld is en dat je jezelf streng moet toespreken om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

Inzicht in de werking van je geest, leren omgaan met dat kritische stemmetje, helpt je ontspannen en tevreden te blijven. Zelfs als iets in de soep loopt. Zelfs tijdens een crisis. 

Meer weten?

Hier meer over onze mind trainingen: https://mettamind.nl/mindfulness-trainingen/

Hier meer over ons coachingsprogramma: https://mettamind.nl/metta-coaching/