Heb je een fijne kerst gehad? Dit jaar waren het voor mij zelfs vier dagen! Vroeger gaf het me stress. Dan moest het de hele tijd gezellig blijven terwijl iedereen op elkaars knoppen aan het drukken was. Ik hoor ook nog best vaak om me heen veel gemopper over deze feestdagen.

Best een beetje jammer. Want het is ook een van de weinige momenten dat families met elkaar samenkomen. Zo vaak doen we dat ook weer niet. De samenleving wordt steeds individualistischer, samenkomen herinnert je eraan dat je niet alleen bent. Dat je het niet allemaal in je eentje hoeft te doen.

Bovendien maakt samenkomen je happy, of je het nou leuk vindt of niet. Want als mensen samen komen maakt het lichaam het gelukshormoon oxytocine aan. Dat heeft de natuur zo bedacht om mensen te stimuleren om er voor elkaar te zijn.

Ik schreef er ook over in mijn boek ‘De Metta Cirkel’:

“Dat het contact met mensen je zo’n goed gevoel kan geven, zag ik ook bij Paul Witteman toen hij in een van zijn televisieprogramma’s op zoek ging naar geluk. Hij bezocht de kerk, liet zich knuffelen, deed vrijwilligerswerk, beoefende yoga en probeerde zelfs mindfulness bij een van mijn collega’s. Een sluitende conclusie over wat hem gelukkig maakt, had hij niet, maar hij voelde wel hoe fijn de contacten met andere mensen waren geweest. Hij sloot de serie dan ook af met de opmerking dat de momenten waarop hij ‘gedwongen’ werd dingen samen te doen, zoals vrijwilligerswerk, in een koor zingen en mensen omarmen, voor hem het best werkten. Dat was de oxytocine. Daar kon zelfs zijn denkende geest niet omheen.” (p98).

In ons eentje overleven we het niet. We hebben elkaar echt nodig. En misschien zou je ook wel eens om hulp kunnen vragen àls je dat nodig hebt.

Wat als je vanaf nu het idee van de standaard Kerst loslaat, als je daar stress van krijgt en het ziet als een gelegenheid om samen te komen en je het invult op een manier die jij wél leuk vindt.

 • Misschien door jezelf minder druk op te leggen om een perfect fancy diner op tafel te zetten, als je daarstress van krijgt.
 • Misschien door de kerstcadeautjes zoektocht te skippen als je daar totaal geen tijd voor hebt. En als je graag iets meeneemt, aan iedereen hetzelfde liefdevolle gebaar geeft: een mooie bloem, een lekker flesje olijfolie, een geurend zeepje.
 • Wat als je het negeert als iemand op je knoppen druk (iedereen doet ook maar z’n (soms onhandige) best om het goed te hebben).
 • Wat als je de hele avond babbelen vermoeiend vindt en een eenvoudig spelletje doet?

Zo is er bij ons spontaan tussen het hoofd en nagerecht een heel leuk spel ontstaan. Een spel dat je helpt om stil te staan bij de mooie momenten van het leven. Een spel dat je eraan herinnert dat er vaak meer goed is in ons leven dan fout. Fijn voor onze geest die altijd bezig is met problemen.

Misschien een idee voor Oud & Nieuw:

 1. Iedereen schrijft op een briefje hun meest memorabele gebeurtenis uit 2023.De briefjes gaan in een mandje.
 2. Een persoon leest één briefje uit het mandje voor en vervolgens moet iedereen (incl de voorlezer) raden van wie het briefje is.
 3. Als je denkt dat je het weet, gaat je hand de lucht in.
 4. Als alle handen in de lucht zijn wordt er geroepen ‘3 – 2 – 1’ en dan wijst iedereen naar de betreffende persoon.
 5. Je blijft wijzen tot er wordt geroepen: ‘Wil de echte auteur opstaan’.
 6. De echte auteur staat op en vertelt haar/zijn verhaal achter de gebeurtenis.

Een tip: schrijf je gebeurtenis een beetje cryptisch op, maak het de anderen niet te makkelijk. Het verhaal komt wel bij de toelichting.

Er worden natuurlijk ook punten gegeven:

 • 1 punt als je het goed hebt geraden.
 • 1 punt voor de auteur als niemand hem/haar heeft kunnen raden.

Ik verzeker je, het worden mooie verhalen. Je zult lachen, je hart openen, warmte voelen en verbinding. Dat is wat ik je wens voor 2024.

Heel veel plezier, heel veel liefde en heel veel warmte en verbinding voor jou in 2024.

Fijn dat je mijn blogs leest. Ik ben dankbaar voor ons contact. Dank je wel

WINEKE