Mindfulness Push-ups

13 november 2020 | Mindfulness

7 dagen mediteren. Het is het waard!

‘Retreats are awesome’, zegt onze punkrock meditatie teacher Noah Levine. Een kale veertiger met tatoeages over zijn hele lichaam. Als hij spreekt heft hij zijn rechterhand op en kijk je naar een getatoeëerd oog. Ik moet hem gelijk geven. 7 dagen mediteren van half 7 ’s ochtends tot half 10 ’s avonds brengt echt rust, balans en tevredenheid.

Het is wel hard werken. Tien uur mindfulness push ups per dag. Dat klinkt misschien heftig (mijn ego vindt het ook erg stoer), maar als je dagelijks mediteert, is dit niet zo’n grote opgave. Zeker op deze prachtige locatie in Cadzand.

De gebruikelijke irritatie komt wel weer naar boven. Zoals bij iedere retraite vind ik dat er teveel wordt geschuifeld en gehoest en er te druk heen en weer wordt gelopen.

Dit ongemak is overigens wel welkom. Het helpt je om je relatie tot je mind beter te leren kennen. Geloof ik mijn gedachten en laat ik me meeslepen door mijn emoties? Het accepteren van ongemak geeft rust en ruimte. Daar heb ik in het dagelijks leven veel baat bij.

Maar eerst leidt boosheid tot opstandigheid. Ik ga zelf demonstratief schuifelen, hoesten als iemand anders hoest en druk heen en weer lopen. Een keer loop ik geïrriteerd de meditatieruimte uit. Maar op de derde dag geef ik me over. Zoals bij iedere retraite, blijkt ook hier weer de bevrijding te zitten in mijn relatie tot de mind. Niet in het proberen te controleren van mijn omgeving (een eerder retraite had ik nog een klacht ingediend bij de ‘klachtencommissie’ (de teachers), die begripvol knikte, maar daar natuurlijk niets mee deed).

Steeds duidelijker zie ik de mind als mijn ‘room mate’ zoals Noah het noemt. Steeds als mijn room mate zich aandient, heb ik een keuze. Doe ik er iets mee of negeer ik ‘m? De vrijheid zit in het zien wat de mind is. Een zintuig uit de oertijd met een overlevingsinstinct. En dit zintuig probeert je voortdurend te beschermen tegen gevaar en ongemak wat er vaak niet is. Het blijft oefenen om dit te herkennen, maar het is de inspanning waard. Noah, die in zijn jeugd zwaar aan de drugs verslaafd was, zegt dat zijn ‘suffering’ met 90% is verminderd.

Zo hoop ik bij terugkomst me niet meer te ergeren aan mijn benedenburen die ieder weekend hun woning aan feestende airbnb gasten verhuren. En compassie te voelen voor de neurotische hond van de nieuwe buurman van ons volkstuintje, die bij ieder geluid aanslaat. ‘Geluid hoef je niet te zien als een storende afleiding, maar een nieuwe gebeurtenis die in je aandachtsgebied komt’, zegt Noah. Zou ik het die hond kunnen leren?

De vier uur durende terugtocht naar Amsterdam is in ieder geval passend. Als ik samen met Laura op de trein wordt gezet, komen we in een stilte coupé terecht. Met ‘Ssssst’ op alle stoelen is het er zelfs stiller dan tijdens onze retraite. Ook het bericht dat er, vanwege ‘onverwachte werkzaamheden’, geen treinen reden tussen Leiden en Hoofddorp kan me niet deren. Ik geniet van het zonnetje in vervangende bus. En ik heb alle begrip als ik op een terras tien euro moet betalen voor een vegetarische burger wat geen burger blijkt te zijn, maar een oversized portobello op een wit broodje.

Maar wil ik mild en compassievol blijven moet ik toch echt ieder dag op mijn kussentje gaan zitten. Dank je wel teachers Noah Levine en Frank Uyttenbroeke en alle deelnemers voor de fijne training en de inspiratie. Mindfulness is goed voor alles.

Met metta,
Wineke

PS Deze nieuwe inspiratie en informatie wil ik natuurlijk graag delen. Voor de geïnteresseerden die ook rust, geluk en tevredenheid willen, 4 en 5 juli begin ik weer met een nieuwe training. Ook neem ik dit mee in de allereerste MettaMind vervolg mindfulnesstraining die eind oktober van start gaat.