Van gestrest Consultant
naar tevreden Trainer en Coach

MettaMind is opgericht door Wineke van Aken, mindfulnesstrainer, coach, en opleider aan Gentle Minds, Instituut voor Mindfulness (voorheen IvM, Instituut voor mindfulness), de eerste opleiding voor mindfulnesstrainers in Nederland. Daarnaast is zij yogadocent en auteur van het boek De Metta Cirkel, ‘handboek voor onbezorgd leven in de 21ste eeuw’.

Voordat Wineke MettaMind oprichtte, heeft ze 17 jaar in het bedrijfsleven gewerkt, als marketingcommunicatie adviseur voor o.a. grote (vaak internationale) organisaties als Sanoma Uitgevers, Philips, Procter & Gamble, Gemeente Den Haag en MSL (onderdeel van Publicis Consultants, een van de grootste communicatiebureau‘s wereld).

Tijdens haar werk als consultant ontdekte ze – via de sportschool – yoga en daarna al gauw meditatie en mindfulness. Later kwam daar de Indiase gezondheidsleer Ayruveda bij. Ze ontdekte hoe krachtig deze eeuwenoude methodes zijn in het leren omgaan met stressvolle gedachten en emoties, hoe het helpt om bij jezelf te blijven, het geluk in jezelf te vinden en het leven te gaan leiden dat je gelukkig maakt.

Hoofd en hart in balans brengen

Wineke: “Op het moment dat ik durfde te gaan leven vanuit vertrouwen in mezelf én in de wereld om me heen en ik durfde te gaan luisteren naar mijn gevoel (mijn intuïtie, mijn hart, mijn buikgevoel, of hoe je het ook wilt noemen), maar dan wel zonder mijn hoofd te verliezen (!) ging ik tevreden leven en kon ik alle (onnodige) stress van me af laten glijden.”

“Ik leerde omgaan met stressvolle gedachten en emoties, twijfelde niet iedere keer over mijn keuzes en raakte niet meer zo snel uit balans. En als het dan toch gebeurde, dan was het niet het zo intens en ging het ook weer (sneller) voorbij. Ik ervaarde meer rust, had veel minder de neiging om afleiding ‘buiten’ te zoeken en kon tevreden zijn met mezelf. Door mijn beoefening kreeg ik meer aandacht voor de dingen die ik deed en de mensen waar ik mee was. Daardoor haalde ik veel meer voldoening uit de dingen die ik deed en werd het contact met de mensen om mij heen diepgaander en betekenisvoller werd.”

De onvermijdelijke carrière switch

Geënthousiasmeerd door de kracht van yoga en meditatie besloot ze te gaan studeren bij de beste leraren, volgde ze jaarlijkse meerdaagse stilteretraites en schreef ze zich in voor de mindfulnesstrainersopleiding aan het IvM, de pioneers van mindfulness in Nederland.

Uiteindelijk was een carrièreswitch onvermijdelijk en richtte Wineke METTAMIND op. Met METTAMIND geeft ze mindfulness en compassietrainingen, yogavakanties en coaching.

Het doel van MettaMind is om de beste, meest toegankelijke, en in onze samenleving meest toepasbaar lessen en inzichten van de eeuwenoude wijsheden zoals yoga, mindfulness, meditatie en de Ayurveda, gecombineerde met moderne hedendaagse inzichten (zoals o.a. uit de neuropsychologie) met jou te delen. Om jou ook de tools te geven om je eigen plek te vinden in een samenleving die zoveel van je vraagt.

Wineke: “Yoga, mindfulness en meditatie en de Indiase gezondheidsleer Ayurveda hebben mij de tools gegeven om stap voor stap te komen tot een gezond en tevreden leven waarin ik de dingen kan doen die mij gelukkig maken en ik sta te popelen om het aan jou over te dragen. Ik ben al mijn leraren en ook mijn studenten ontzettend dankbaar voor alle wijze lessen die ze mij blijven geven.”

Kwaliteitsbewaking

Wineke volgt regelmatig bij- en nascholing, inter- en supervisie en jaarlijks meerdaagse stilteretraites om de kwaliteit van haar lessen te bewaken.  Onlangs is bij Uitgeverij Lucht (van publicist en psychiater Bram Bakker) haar boek ‘De Metta Cirkel’ verschenen. Hierin beschrijf ze in de vorm van een 5-stappen plan haar aanpak.

Inmiddels heeft Wineke met METTAMIND zo’n 1000 mensen begeleid naar een mindful leven waarin ze de dingen doen die hun voldoening geven.

Jou binnenkort ook?

Wineke-jouw-coach
TRAINING EN OPLEIDING
  • Mindfulnesstrainersopleiding (MBSR) aan het Instituut voor Mindfulness (IvM).
  • Mindfulness Compassietrainersopleiding (MCBL) bij Frits Koster en Erik van den Brink.
  • Seminars en workshop van o.a: Christin Neff & Christopher Germer (Mindfulness en Compassie), Edel Maex (Mindful Communiceren), Frits Koster (Mindful Communiceren), Susan Chapman (Mindful Communiceren), Steven en Martine Bachelor (Boeddhisme), Mark Williams (Mindfulness),  Rick Hanson (Neurpsychologie), Noah Levine (Boeddhisme), Vidyamala Burch (Breathworks, Mindfulness en Chronische pijn) en Byron Katie (The Work).
  • Jaarlijks meerdaagse Vipassana stilteretraites.
  • MBSR Mindfulnesstraining bij Caroline van Eelen.
  • 10+ jaar meditatiebeoefening, bijscholing, supervisie en intervisie.
  • Yoga docenten opleiding bij de Yoga LifeStyle Studio onder leiding van Gurumarkha Singh Khalsa.
Buddha Opleiding-Training-Ervaring

METTAMIND is aangesloten bij:

VMBN
Instituut voor Mindfulness
CRKBO
KRI
Instituut voor Mindfulness