Mindfulness Training

Start na de zomer: 12 september 2023, Amsterdam

Herken je dit? Je hebt je leven aardig op de rit, een prima baan, fijne vriendschappen, een prettig huis dat leuk is ingericht, een fijne familie, lieve partner, leuke kinderen… Maar toch kun je er niet van genieten. Je voelt je onrustig en je maakt je zorgen. Waar je eigenlijk geen reden voor hebt, want in principe gaat alles best goed.

Maar toch voelt het alsof je continue onder druk staat.

Zoveel te doen

Er is altijd nog zoveel te doen. Op je werk, mailtjes, plannen die je moet uitwerken. Thuis, het huishouden, altijd maar dat opruimen, de boodschappen, de klusjes… Je moet ook  zoveel van jezelf. In je hoofd ben je altijd bezig met die to do-lijst die alleen maar langer lijkt te worden. Soms ook met zorgen of het allemaal wel goed zal gaan. En met gepieker of je niet ergens een steekje hebt laten vallen.

Je wilt ook leuke dingen kunnen doen maar daar kom je nauwelijks aan toe. Quality time met je partner, uitjes met je vriendinnen, de sportschool, familiebijeenkomsten. Of gewoon iets helemaal alleen voor jezelf. Het past allemaal niet in de tijd die je hebt.

In de maalstroom van het leven

Zo jaag je jezelf op en zet je jezelf onder druk, en dat gaat op een gegeven moment zijn tol eisen.

Het plezier in je werk wordt minder, je krijgt een kort lontje, er ontstaat wrijving in vriendschappen en je reageert je steeds vaker af op je partner of je familie. Juist op de mensen die het dichts bij je staan en van je houden. En nu begint ook al je lichaam te protesteren. Met pijntjes en slecht slapen.

Verlangen naar rust 

Je verlangt ernaar om gewoon even niets te hoeven. Je zou willen dat je je wat beter kunt ontspannen en dat je de dingen kunt doen die jou echt voldoening geven. Je zou willen dat je je grenzen beter zou kunnen aangeven, dat je wat minder zou piekeren of het allemaal wel goed gaat en dat je echt in het NU zou kunnen zijn, genietend van de kleine dingen van het leven en van de fijne gesprekken die je voert met de mensen waar je van houdt. In plaats van dat je altijd in gedachten bezig bent met wat je allemaal hierna nog moet doen.

Nu heb je al vanalles geprobeerd om het anders aan te pakken. Je hebt zelfhulpboeken gelezen, workshops gevolgd, plannen gemaakt, doelstelling geformuleerd, je zit op yoga…, maar niets lijkt echt te werken. Zelfs de mindfulness app niet.

Hoe lang kan dit nog zo doorgaan?

Hoe lang trek je het fysiek en mentaal nog? Wat moet er gebeuren voordat je goed voor jezelf gaat zorgen en het leven gaat leiden dat jou gelukkig maakt? Het leven is toch te kort en te kostbaar om het zo aan je voorbij te laten gaan.

Tijd voor verandering?!

Als dit het moment is om de knop om te zetten, als je wilt dat het nu echt anders gaat, dan kan ik je met deze 8-weekse MBSR mindfulnesstraining helpen.

Hoe? Lees snel verder!

Meteen enthousiast geworden en weet je al genoeg? Schrijf je hieronder in… 

Een absolute aanrader voor iedereen die van die razende trein wil overstappen naar het boemeltje, zodat er meer ruimte
komt om te genieten.

Marijke P., Marketeer Financiële instelling

Het was heel fijn en Wineke is een topper. Ik was bang dat het heel zweverig was, maar dat viel heel erg mee. De 8 dinsdagen en de stilte ochtend was een fantastisch cadeau aan mezelf.

Eline de Wit, Digital Transformation Manager

Ik vond het een geweldige ervaring. Het heeft de manier waarop ik in het leven sta positief veranderd. Ik kan nu veel meer mijn rust pakken en voel eerder mijn grenzen aan. 

Caroline S. Consultant

Wat ga je leren?

Deze wetenschappelijk onderbouwde MBSR mindfulnesstraining gaat je – met oefeningen, educatie en het uitwisselen van ervaringen – helpen om meer ruimte voor jezelf te creeren.  in je leven in te bouwen. Je krijgt meer rust in je hoofd en meer ontspanning in je lichaam. Je zult dichter bij je gevoel komen zodat je beter aanvoelt waar je behoefte aan hebt en wat je nodig hebt.

Maar er is nog zoveel meer!

Je zult inzicht krijgen in oude patronen. Je komt ontdekt waarom je jezelf altijd zo zit op te jagen, waarom je het zo moeilijk vindt voor jezelf te kiezen, waarom je nee zeggen zo lastig vindt en altijd voor anderen klaarstaat in  plaats van dat je jezelf de rust gunt die je nodig hebt en dingen doet die jou gelukkig maken.

Er zullen waardevolle inzichten naar boven komen waardoor je keuzes kunt gaan maken die je gaan brengen naar het leven waar jij gelukkig van wordt, in plaats van dat je steeds maar (onbewust) probeert te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Zo ga je stap voro stap steeds meer genieten van de dingen die je doet en van de mensen waar je mee bent. Dat is toch waar het leven voor is bedoeld?

Opzet mindfulness training

 

Tijdens acht bijeenkomsten maak je je de meditatietechniek en beginselen van mindfulness eigen. Educatie, mindfulness- en bewegingsoefeningen wisselen elkaar af. Daarnaast is er ruimte voor feedback en het uitwisselen van ervaringen. We maken gebruik van het MettaMind Mindfulness werkboek en De Metta Cirkel, jouw kompas voor onbezorgd leven in de 21ste eeuw, geschreven door jouw trainer Wineke van Aken. Tevens krijg je vier audiobestanden om thuis mee te oefenen.

 

Wineke van Aken
Wineke van Aken
Wineke van Aken

Wat krijg je? 

 

 • 8 sessies van 2½ uur (19:00 – 21:30 uur).
 • Oefendag van 4 uur (09:30 – 13:30 uur).
 • Werkboek MBSR Mindfulnesstraining met educatie en oefeningen.
 • Handboek De Metta Cirkel t.w.v. € 20,-
 • 4 Audiobestanden voor thuis.
Eerst even persoonlijk kennis maken?

Als je wilt kunnen we bij inschrijving een telefonisch kennismakingsgesprek hebben waarin we jouw wensen en verwachtingen bespreken. We vertellen je dan ook wat meer over de inhoud van de training, zodat je kan je bepalen of de training inderdaad is wat je zoekt en of de aanpak van MettaMind bij je past.

Het is ook mogelijk om, los van de training, een vrijblijvend kennisgesprek te hebben. Neem dan hier contact met ons op.

 

Wat levert het je op? 

Je kunt deze training zien als een launching path naar een ontspannen, onbezorgde en positieve manier van leven, zonder dat je alles leven hoeft te gooien. De lijst van wat het je oplevert, is te lang om op te noemen, maar hieronder een poging:

 • Je piekert minder en je hebt minder zorgen
 • Je kunt negatieve gedachten en emoties beter laten gaan  
 • Je geniet meer van de dagelijkse dingen
 • Je vindt meer rust in je hoofd
 • Je kunt je beter ontspannen
 • Je slaapt beter
 • Je kunt beter omgaan met teleurstellingen
 • Je durft vaker voor jezelf te kiezen
 • Je weet beter wat je wel en wat je niet wilt
 • Je kunt beter in het NU zijn
 • Je zit minder in je hoofd en je hebt beter contact met je lichaam
Wineke met Metta Cirkel uitgave

Bij de training krijg je het handboek
De Metta Cirkel t.w.v. € 20,- cadeau. 

OF LEES EERST NOG EVEN VERDER:

Over de trainer

Deelnemers zijn vaak erg positief over de betrokkenheid en deskundigheid van mindfulnesstrainer Wineke van Aken. Inmiddels heeft ze met haar trainingen, coachingprogramma’s en retraites zo’n 1.000 mensen begeleidt naar een mindful leven waarin ze de dingen doen die hun voldoening geven.

Nog steeds heb ik veel profijt van de mindfulness cursus. Inmiddels ben ik helemaal verknocht aan de zitmeditatie en doe soms ook de bodyscan oefening. Wineke’s professionele, overtuigende aanpak heeft er voor gezorgd dat de mindfulness benadering echt impact op mijn manier van denken heeft gekregen.
– Marijke, financieel adviseur

Wineke heeft een achtergrond in het bedrijfsleven als consultant en communicatie/ marketingadviseur. Door haar advies-ervaring voelt ze goed aan wat de groep – en wat jij persoonlijk als deelnemer – nodig hebt. Ze weet een prettige en vertrouwde setting te creëren waarin je snel zult leren hoe je mindfulness kunt toepassen tijdens stressvolle situaties èn tijdens de gewone dagelijkse bezigheden, zodat je stap oor stap leert hoe je wat vaker in het nu en uit het hoofd kunt zijn.

Naast haar werk als mindfulnesstrainer, is Wineke opleider van mindfulnesstrainers bij Gentle Minds (voorheen IvM, Instituut voor Mindfulness), auteur van het boek De Metta Cirkel, en yogadocent. Ook is ze onlangs door de internationale meditatie app ‘Petit Bambou’ gevraagd om hun Nederlandse meditaties in te spreken. Er wordt vaak gezegd dat ze een hele prettige begeleidende stem heeft 😇 .

Wil je meer weten over haar achtergrond, haar opleiding en bij/nascholing, kijk dan eens hier.

 

Praktisch

 

DATA 2023

We bieden 2 à 3 keer per jaar mindfulnesstrainingen aan, meestal in het voorjaar en het najaar.

De eerstvolgende training is:

 • 12 september t/m 31 oktober 2023.
 • Oefendag op zaterdag 21 oktober.
TIJDEN
 • Avondsessies: 19:00 – 21:30 uur
 • Oefendag op zaterdag: 09:30 – 13:30 uur
LOCATIE

We trainen op twee locaties:

 • Trainingscentrum De Roos in Het Vondelpark. PC Hooftstraat 183, Amsterdam
 • Studio MettaMind, Derde Helmersstraat 70-2.
JOUW INVESTERING
 • Particulieren: € 425,- (excl. btw. Incl. wordt dat € 514,25).
 • Bedrijven: € 970,- (excl. btw. Incl. wordt dat € 1173,70).
VERGOEDINGEN

De MBSR mindfulnesstraining wordt vergoed door jouw verzekeraar, mits het in je pakket zit. Soms wel tot een bedrag van € 350,-.  Je kunt het nakijken op zorgwijzer.nl. Steeds meer werkgevers zien het belang in van mindfulness op de werkvloer, dus het kan best interessant zijn, dit met je werkgever te bespreken.

Filosofenkamer De Roos

MettaMind trainingslocatie
Vondelpark, Amsterdam 

OF GA EERST NAAR DE MEEST GESTELDE VRAGEN:

Hoe weet ik dat mindfulness werkt?

Deze training is wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoek naar de effecten van mindfulness is nog steeds booming. Doe maar eens een google search. Dan zul je een groot aantal indrukwekkende onderzoeksresultaten tegenkomen. Je kunt ook kijken naar de positieve ervaringen van de velen die ons zijn voorgegaan. Dat zijn er zo veel dat je inmiddels wel kunt spreken van een wereldwijde ‘Mindfulness Movement’. 

Ik ben veel te onrustig, moet ik er dan wel aan beginnen?

Mindfulness is een vaardigheid die iedereen kan leren. Net zo goed als je een nieuwe taal kunt leren spreken of een nieuw instrument kunt leren bespelen. Het is geen rocket science. Je hoeft niet de Mount Everest te beklimmen. Het begint allemaal met aandacht voor de adem. Als je dat eenmaal doorhebt, wordt je geest vanzelf rustig en zal je lichaam zich ontspannen.

Ik zie op tegen het groepsverband. Is deze training dan wel iets voor mij?

Het voordeel van trainen in groepsverband is, dat je elkaar ondersteunt, van elkaar leert en vooral dat je ziet dat je niet de enige bent die soms worstelt met zijn/haar gedachten. Bovendien is het heel krachtig om samen te mediteren. Weet ook dat het geen therapie is met ellenlange verhalen. We gaan niet in op inhoudelijke thema’s en iedereen bepaalt zelf wat hij of zij wil delen.

Ik krijg de indruk dat Mindfulness goed is voor alles... Dat lijkt me een beetje overdreven. Hoe zit dat?

Mindfulness heeft veel te bieden. Ik heb het zelf ervaren en heb het ook gezien bij mijn, inmmiddels zo’n 1000 cursisten die ik de afgelopen jaren heb mogen begleiden. Maar mindfulness is geen magisch pilletje waarmee je van het ene op andere moment in een paradijs terecht komt. Je moet bereid zijn je open te stellen en om met enige regelmaat in stilte, zonder afleiding, met jezelf te zijn. Meer is echt niet nodig. Met vertrouwen in het proces zal mindfulness vanzelf haar werk doen. Mocht je in een moeilijke periode zitten en/of depressieve gedachten en gevoelens hebben, neem dan contact met me op. Dan kijken we samen of dit het juist moment is.

Waarom moeten we toch altijd 'naar binnen'? Ik weet niet of ik dat wel wil...

Stress ontstaat in je hoofd en daar ligt ook de oplossing. Al het andere wat je buiten jezelf zoekt, is maar tijdelijk. Maar maak je geen zorgen. Je wordt er niet gek van, je gaat er ook niet dood aan. Je begeeft je alleen op onbekend terrein en dat kan soms een beetje spannend zijn. Maar uiteindelijk zal het je een hoop opleveren.

Is mindfulness niet erg zweverig?

Integendeel. Het is een praktische en wetenschappelijke onderbouwde methode. Je creert tijdens de training als het ware een laboratoriumsetting waarin je je geest kunt onderzoeken (de Dalai Lama noemt meditatie ook ‘wetenschappelijk onderzoek’). Door dit onderzoek ga je ontdekken hoe je geest werkt en welke keuzes je in het dagelijk leven moet maken om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Niets zweverigs aan.

Ik ben gevoelig voor prikkels, helpt deze training daar ook bij?

Juist als je sensitief bent (ben ik ook) kan deze training je helpen. Je gaat leren om al die prikkels die 24/7 op je afkomen te negeren en je te focussen op datgene dat voor jou op dat moment belangrijk voor je is. 

LIEVER PERSOONLIJKE BEGELEIDING?

Individuele Mindfulness Training

Ben je in het dagelijks leven al genoeg met anderen bezig en wil je nu even alle aandacht voor jezelf zodat je je kunt focussen op de thema’s die jou in de weg zitten? Schrijf je dan in voor een individuele traject. We volgen het curriculum van de ‘MBSR Mindfulnesstraining en stemmen het af op jouw persoonlijke situatie en beschikbaarheid. 
JOUW INVESTERING
 • Particulieren: € 897,- (excl. btw. Incl. wordt dat € 1085,37).
 • Bedrijven: € 1127,- excl. btw (incl btw wordt het €1363,67).
LOCATIE: STUDIO METTAMIND 
 • Derde Helmersstraat, Amsterdam

Heb je nog vragen?
Stuur me hier een mailtje.

Of, als je genoeg weet,
dan kun je je ook hieronder aanmelden. 

NU INSCHRIJVEN

Om je aanmelding goed te kunnen verwerken hebben we een aantal gegevens van je nodig. Zou je die hieronder willen invullen. Dank je wel!